ÖDP'den tren faciasına ilişkin istifa çağrısı

BİRGÜN / İZMİR

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, Ankara’da meydana gelen tren kazası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, kazanın göz göre göre geldiğini belirterek, sorumluları istifaya çağırdı.

Ege bölge gezisini sürdüren İlknur Başer, dün Aydın’da katıldığı bir TV programında yaptığı konuşmada, alt yapısı hazır olmadan, özelleştirmenin de etkisiyle, seçim yatırımı olarak hızla açılan kuruluşların kazalara neden olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ankara’daki tren kazasında 9 vatandaşımız hayatını kaybetti, 84 vatandaşımızda yaralandı.Kaza göz göre göre geldi.Çünkü 6 ay önce, Çorlu tren kazası gerçekleşmişti ve orda aslında belirttik; altyapı hazır olmadan, seçim yatırımı olarak hızla açılan kuruluşlar ve özelleştirmenin de etkisi ile bu kazalar oluyor. Bizler yurttaşlarımızın ölmesini asla istemeyiz. Artık yetkililerde her seferinde başsağlığı dilemekten vazgeçmeli ve önlemini, sorumluluk alarak almalı, önlem almıyorsa da görevini yapamamaktan dolayı istifa etmelidir. Çünkü tüm dünya ülkelerinde bunlar böyledir. 24 İnsanımız Çorlu tren kazasında hayatını kaybetti.Sincan-Kayaş tren hattında sinyalizasyon sisteminin olmadığı açıklandı meslek örgütleri ve sendikalar tarafından. Sinyalizasyon sistemi hazır olmadan, seçim yatırımı olarak yapılan yüksek hızlı tren hattında bir kaza meydana geldi ve 9 tane canımızı gitti.Bir insan bu ülkede rahat yetişmiyor. “

Kazalar fıtrat değil

Kazaların fıtrat olmadığını anlatan İlknur Başer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Her seferinde 3 tane alt sorumluyu tutuklayarak, gözaltına alarak bu iş çözülmez. Gerçek anlamda liyakata dayalı, kadrolaşmadan uzak, bilimsel insanların yönettiği bir devlet demir yolları olması gerekiyor.İşte bu liyakat sistemi kalktığından dolayı, kadrolaşmadan dolayı kazalar meydana gelmeye başladı. Birde özelleştirme politikaları tabi. Aslında baktığımızda 2003’de TCDD’de 35 bin personel varken, 2017 yılında bu rakam 17 bine düşürülmüş durumda. Dolayısı ile bu kazalar fıtrat değil. Göz göre göre geldi ve sorumluların istifa etmesini istiyoruz. Bir ilki yapsınlar artık. Bir sürü yetişkin insanımızı kaybediyoruz.Artık bunun hiçbir açıklaması olamaz.”