ÖDP İstanbul İl Örgütü 9. Olağan Kongresi’ni dün gerçekleştirdi. Kongrede konuşan Alper Taş: AKP-MHP ittifakını derinliklere gömeceğiz. AKP’ye karşı kolektif örgütlü mücadele yürütmeliyiz

ÖDP İstanbul 9. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi: AKP’ye karşı kolektif mücadele yürütmeliyiz

YAŞAR GÖKDEMİR

Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Örgütü’nün 9. Olağan Kongresi, Şişli Cemal Candaş Kent Kültür Merkezi’nde kitlesel bir katılımla gerçekleştirildi. Devrimci mücadelede yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başlayan kongreye aralarında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in de olduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün temsilcisi katıldı. Kongrenin açılış konuşması, İstanbul İl Yöneticisi Mesut Geçgel tarafından yapıldı. Ardından kürsüye İl Başkanı Deniz Demirdöğen çıktı. Sonrasında ise ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş bir konuşma yaptı.

Sol seçeneği büyütmeliyiz
İl Başkanı Deniz Demirdöğen şunları söyledi: “Bu davet Mustafa Suphi, Deniz Gezmiş, Mahir Çayanların daveti. Hepiniz hoş geldiniz. Afrin’de bir savaşa yürütülüyor. Dün Irak’ta olduğu gibi bugün de ‘Savaşa hayır’ diyoruz. ‘ABD emperyalizmine hayır’ diyoruz. Dün biz vardık, bugün biz varız, yarın da biz olacağız. Tarikatlarla, cemaatlerle, çocuklarımızın geleceğini mahvedenlerle mücadele edebiliriz. Sol bir seçeneği devrimci bir seçeneği büyütmemiz lazım.”

AKP’yi yendik devam ettiremedik
Demirdöğen’in ardından Alper Taş kürsüye çıktı. Taş, “Biz bu karanlığı nasıl aydınlığa çevireceğiz. Siyasal İslamcı AKP’yi nasıl yeneceğiz, bu soruyu sormanız gerekiyor. ‘AKP yenilmez’ algısını kırmamız gerekiyor. Bizim AKP’ye karşı kolektif örgütlü bir mücadele yürütmemiz gerekiyor” dedi.

AKP’nin yenilmez olmadığını belirten Taş, şöyle devam etti: “Biz AKP’yi 4 kez yendik, ama devamını getirmedik. Gezi’de sokakta yendik, arkasını getirmedik. 7 Haziran’da yendik. 16 Nisan’da yendik. Adalet Yürüyüşü’nde, 9 Temmuz’da hep birlikte Maltepe yürüyüşü yaptık, ama devam ettiremedik.”

Zoraki ittifak içerisindeler
AKP-MHP ittifakına değinen Taş, şunları söyledi: “Biz bu Erdoğan-Bahçeli çizgisini denizin derinliklerine gömeceğiz. Zoraki ittifak içerisindeler. Nihat Atsızlarla Necip Fazıllar yeniden birleşti. Birbirlerini sevmeseler de zoraki olarak birleştiler. Menderes’ten Özal’a kadar yerli hiçbir şey bırakmayan, yerli tarımımızı bitiren, ülkemizi Batı toprağı haline getiren bunlar, yerli ve milli edebiyatıyla karşımıza çıkıyorlar. Savaşlar yalanlarla başlar, yalanlarla sürer, gerçeklerle biter. Afrin savaşı maalesef böyle. Bahçeli-Erdoğan, milli mutabakata çağırıyor. Bu, faşizme çağrıdır. Mussolini, Hitler, Franco bu şekilde iktidarını kurdular. Biz asla bu milli mutabakata dahil olmayacağız.”
odp-istanbul-9-olagan-kongresi-ni-gerceklestirdi-akp-ye-karsi-kolektif-mucadele-yurutmeliyiz-420275-1.
AKP yerli ve milli değildir
AKP’nin hiçbir zaman yerli ve milli olmadığını vurgulayan Taş “AKP’nin ‘yerli ve milli’ dediği Suriye politikasını hiçbir zaman yerli görmedik. Baştan beri yerli değil, ümmetçi bir çizgiydi. Bölgede ABD emperyalizminin bir parçası olarak İhvan’la birlikte oradaki iç savaşı derinleştirdi. Esad’a gidip ‘İktidarını Müslüman Kardeşler’le paylaş’ dediler. Ancak politikaları çöktü. Bu ÖSO kimdir, ne kadar yerli ve millidir? Ne söylediysek Suriye konusunda, hepsi çıktı. Suriye’nin ve bölgenin güvenliği iç savaşı bitirmekten geçer. İç savaş da Suriye’deki emperyalist ve silahlanmış örgütlerin Suriye’den çekilmeleriyle biter. AKP, Afrin savaşına son vermelidir. Kürtler de ABD’yle ittifaka son vermelidir. Emperyalizme kendini beğendirmekten vazgeçmelidir” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kongre’ye gelen siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri dayanışma mesajlarını iletti. CHP, HDP, HAZİRAN, TMMOB, KESK, Eğitim Sen, TKP, Halkın TKP’si, EMEP, EHP, SODEV, Veli-Der, ve BirGün yazarı Güven Gürkan Öztan dayanışma mesajlarını Kongre’de açıkladı.

Konuşmaların ardından il başkanlığına Deniz Demirdöğen seçildi. İl yönetimine ise Naim Göktaş, Nuriye Alsancak, Mesut Geçgel, Yalçın Köse, Neslihan Karataş, Osman Nuri Telatar, Kemal Koç, Canberk Gültekin, Leyla Koç Üzüm ve Sezgi Akyol Tataroğlu seçildi.