ÖDP: Newroz’da bir kez daha barış ve bir arada yaşam

ÖDP Başkanlar Kurulu, Newroz’a ilişkin bir açıklama yayımladı. “Kardeşlik, barış ve bir arada yaşam iradesiyle halkların Newroz bayramını selamlıyoruz” denilen açıklamada, dört maddelik bir çağrı da yer aldı.


“Suriye’de, ülkemizde ve bölgemizde Türk’ü Kürt’e, Kürt’ü Türk’e kırdırarak egemenliğini sürdüren Amerikan emperyalizmine karşı birlikte mücadele etmek öncelikli sorumluluğumuzdur. Newroz günlerinde, Afrin’de bir fetih havasıyla Demirci Kawa heykelini yıkan ve bu yağmacılığı ‘put kırıcılık’ diye alkışlayan mezhepçilik, halkların birlikte yaşam iradesi karşısında eninde sonunda yenilecektir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

1 Kürt sorunu askeri yollardan çözülemez. 30 yılı aşkın zamandır sürdürülen savaş bunu göstermiştir. Suriye’de sürdürülen savaş Kürt sorununu bölge temelinde daha derin bir çözümsüzlüğe itmek ve büyük güçlerin paylaşım mücadelesinin aracı kılmak dışında bir sonuç üretmeyecektir.

2 Emperyalizmin bölgemizde uyguladığı etnik ve mezhepsel iç savaşlara dayanan müdahaleleri çerçevesinde Kürt sorununda çözüm arama yanlışlığına kimse kapılmamalıdır. Bölgemizi kuşatan emperyalist güçler kardeşliğin ve barışın en büyük düşmanıdır.

3 Suriye’nin geleceğine ve Suriye’de yaşayan Kürtlerin nasıl yaşayacaklarına, başka bir ülkenin askeri bir güç kullanarak karar vermeye çalışması kabul edilemez. Suriye’nin geleceğine Suriye halkı özgür iradesiyle karar vermeli, tüm dış güçler Suriye’den elini çekmeli, askeri varlığına son vermelidir.

4 Kürt sorununun demokratik bir anlayışla çözümüne inanıyoruz. İnsanlarımızın bu ülkenin yurttaşı olarak kimliklerini-kültürlerini, aidiyetlerini özgürce yaşayabilecekleri; yan yana kardeşce bir arada yaşam ilkelerine dayalı; hoşgörünün egemen olduğu bir Türkiye’yi özlüyoruz.

Birlikte yaşamın, kardeşliğin ülkesini mutlaka kuracağız.