ÖDP: Suriye'nin geleceğine birlik içerisinde Suriyeliler karar vermelidir

Özgürlük ve Dayanışma Partisi Merkez Yürütme Kurulu, Suriye'ye yönelik operasyon hazırlıkları konusunda bir açıklama yaptı.

Açıklamada yapılması planan operasyonun, Suriye’de izlenen ve felaketlerle sonuçlanan yanlış politikaların yeni bir halkası olacağının altı çizildi.

ÖDP'nin açıklaması şu şekilde:

AKP iktidarının Suriye’nin kuzeyine yönelik operasyon hazırlıklarına Beyaz Saray yeşil ışık yaktı.

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin planladığı operasyonu onaylarken, Suriye’deki IŞİD’lilerin kontrolünün de Türkiye’ye devredileceğinin altını çizdi.

Böyle bir operasyon Suriye’de izlenen ve felaketlerle sonuçlanan yanlış politikaların yeni bir halkası olacaktır.

Türkiye dahil Suriye’ye dışarıdan müdahale eden tüm güçler bir yandan Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparken, böyle bir operasyonla hedeflenen güvenli bölge, toprak bütünlüğünü parçalayacak bir hamledir.

Oluşturulacak alanda kurulacak yerleşim bu parçalanmayı kalıcı hale getirecektir. Kaldı ki buraya yerleştirilecek olanların, Suriye’nin asli unsuru olmayan pek çok yerden Suriye’ye gelmiş olan cihatçı güçleri de kapsayacağı açıktır.

Türkiye açısından ekonomik krizin derinleştiği bu koşullarda girişilecek askeri bir seferberliğin maliyeti de tüm toplum için ağır olacaktır. Öte yandan Türkiye, IŞİD’li katiller başta olmak üzere cihatçı çetelerin kontrolünü üstlenecek, ABD ve Avrupa için bir tampon görevini yerine getirecektir. Bu Türkiye’nin geleceği için şimdiden tahmin edilmesi güç riskler ortaya çıkarmaya devam edecektir.

Suriye’de çözüm ABD’nin şimdi operasyona yeşil ışık yakarak sürdürdüğü kirli oyunlarının dışında aranmalıdır. Suriye’yi parçalama doğrultusunda iç savaşı kışkırtan ABD, Suriye’yi parçalama ve sınırları değiştirme hedefinden vazgeçmemiştir.

ABD, bölgede hem Kürtleri hem de Türkiye’yi kendi amaçlarının parçası olarak kullanmak, kimi zaman ittifak kimi zaman çatışma içinde bir denge politikası ile her iki gücü de kontrolünde tutmaya çalışmaktadır.

Suriye’de çözüm ABD’nin kirli politikalarında ya da başka dış güçlerin müdahalesinde aranmamalıdır. Suriye’de çözüm, Suriye’nin birliği içinde ve tüm Suriyelilerinin ortak kararı olacak demokrasi, özgürlük ve bağımsızlık ekseninde çözülebilecektir.

Türkiye’yi de güvenli kılmanın, bölge halkları arasındaki çatışmalara da son vererek bölgemizdeki yangını söndürmenin yegane yolu da budur.