Faşistler tarafından 2 Aralık 1977'de ODTÜ'de gerçekleştirilen saldırıda katledilen İbrahim Baloğlu anıldı. Anmada, “Umutsuzluğa kapıldığımız, yılgınlığa düştüğümüz oluyor. İşte bu anlarda tarihimizden, mücadele tarihimizden güç almaya ihtiyacımız var” denildi.

ODTÜ'de 2 Aralık anması: Mücadele tarihimizden güç almaya ihtiyacımız var

NİSA KÜÇÜK

ODTÜ'ye Milliyetçi Cephe tarafından rektör olarak atanan Hasan Tan'a karşı direnişte katledilen İbrahim Baloğlu ölümünün 44. yılında anıldı. ODTÜ 9 Direk Anıtı önünde yapılan anmaya çok sayıda öğrenci katıldı. Öğrenciler, oylamada ilk sırada yer almamasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ODTÜ’ye rektör atanan Verşan Kök'ü de Hasan Tan'a benzeterek, “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” dediler.

ODTÜ'de Hasan Tan'a karşı yürütülen dokuz aylık direnişi simgeleyen ve faşist saldırının gerçekleştiği yerde bulunan 9 Direk Anıtı önünde toplanan öğrenciler, Baloğlu ve yaşamını yitiren tüm devrimciler anısına saygı duruşu gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda demokratik ve özerk üniversite mücadelesinin süreceğine vurgu yapıldı.

ODTÜ Mezunlar Derneği’nin yaptığı basın açıklamasında da “Büyük bedeller ödenen dokuz aylık direniş sonunda Hasan Tan’ların ODTÜ’ye rektör olamayacağı, ODTÜ’nün faşist saldırılara boyun eğmeyeceği ilan edilmiştir. Anılarını mücadelemizle geleceğe taşımaya devam edeceğiz” denildi. Hasan Tan’ın rektör olmasından sonra ODTÜ’de dokuz aylık bir boykot yapıldığı hatırlatılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“1975 yılında başlayan Milliyetçi-Cephe hükümetleri, en başından faşist ve saldırgan fikir ve uygulamalar ile göreve gelmişti. 68 kuşağının devrimci etkisi devam ederken üniversitelerden, gençlik bu baskı ve faşist saldırılara karşı örgütlenerek yanıt verdi. Üniversitelerin özerk ve demokratik karakteri hedef alınırken, ODTÜ başta olmak üzere birçok üniversitede öğrenciler, öğretim üyeleri, işçi ve emekçiler bir arada mücadeleyi büyüttü. 13 Şubat 1977’de Hasan Tan’ın ODTÜ’ye rektör olarak atanması büyük bir karşı duruşa sahne oldu. Aynı zamanda iktidar ise üniversite içinde faşist kadrolaşmaya giderek saldırılarını artırdı. Örgütlenen dokuz aylık boykot sürecinde birçok öğretim görevlisi ve öğrenci saldırıya uğradı. Öğrenci arkadaşlarımız cezaevinde işkence gördü. ÖTK temsilcisi Ertuğrul Karakaya bugün A1 dediğimiz Karakaya kapısında jandarma tarafından katledildi. Her ne kadar Hasan Tan istifa etmiş olsa da kadrolaştırdığı faşistler 2 Aralık günü rektörlüğün beşinci katından öğrencilere silah ve bombalarla saldırdılar. 52 kişi yaralanırken, saldırı İbrahim Baloglu’nun yaşamını yitirmesine sebep oldu. Büyük bedeller ödenen dokuz aylık direniş sonunda Hasan Tan’ların ODTÜ’ye rektör olamayacağı, ODTÜ’nün faşist saldırılara boyun eğmeyeceği ilan edilmiştir.”

odtu-de-2-aralik-anmasi-mucadele-tarihimizden-guc-almaya-ihtiyacimiz-var-950643-1.

BOYUN EĞMEYECEĞİZ

“İçinden geçtiğimiz sürece baktığımızda üniversitelerde benzer öğütlenmelerin daha sistematik ve kalıcı bir şekilde kurulmaya çalışıldığını görüyoruz. Umutsuzluğa kapıldığımız, yılgınlığa düştüğümüz oluyor. İşte bu anlarda tarihimizden, mücadele tarihimizden güç almaya ihtiyacımız var. Şunu her daim hatırlatmak ve hatırlamak gerekir, yaşananlar kesinlikle ‘mazi’ değildir. Güç aldığımız, yön bulduğumuz ‘tarihimizdir’. Biz bu tarihi, kampüsümüzde boyun eğmeyeceğiz, ODTÜ ayakta eylemlerinde gördük. Yaşamak için, yaşatmak için, özgür ve bilimsel eğitim için, özerk ve demokratik üniversite için dayanışmaya, direniş odaklarını büyütmeye ihtiyacımız var. 2 Aralık bizlere yol göstermeye, bu mücadeleye ışık tutmaya devam ediyor. Dokuz aylık boykotun 44’üncü yılında 2 Aralık sürecinde yaşamını mücadeleye adayan ve bugün burada olamayan tüm mücadele arkadaşlarımızı saygı ve sevgi ile selamlıyor, yaşamını kaybeden tüm devrimci dostlarımızı, yoldaşlarımızı özlemle anıyoruz.”

odtu-de-2-aralik-anmasi-mucadele-tarihimizden-guc-almaya-ihtiyacimiz-var-950644-1.