ODTÜ’de yapılmak istenen 9. Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısının ardından ODTÜ’lü öğrenciler, üniversitedeki baskı ve engellemelere karşı dersleri boykot etme kararı aldı. Öğrenciler fakülte ve bölüm binalarında bir araya gelerek dersleri boykot etti. ODTÜ öğrencileri, polisin okula girmemesi, ODTÜ’nün gelenekselleşen Onur Yürüyüşü, Devrim Yürüyüşü gibi değerlerine sahip çıkılması ve ODTÜ yönetiminin istifa etmesini talep etti. […]

ODTÜ’de boykot ve rektöre istifa çağrısı

ODTÜ’de yapılmak istenen 9. Onur Yürüyüşüne yönelik polis saldırısının ardından ODTÜ’lü öğrenciler, üniversitedeki baskı ve engellemelere karşı dersleri boykot etme kararı aldı. Öğrenciler fakülte ve bölüm binalarında bir araya gelerek dersleri boykot etti.

ODTÜ öğrencileri, polisin okula girmemesi, ODTÜ’nün gelenekselleşen Onur Yürüyüşü, Devrim Yürüyüşü gibi değerlerine sahip çıkılması ve ODTÜ yönetiminin istifa etmesini talep etti. ODTÜ’de polis saldırısına karşı boykot çağrısı yapan öğrenciler, fakülte ve bölüm binalarında toplandı. Rektörlük binasına kadar sloganlarla yürüyen öğrenciler, rektörlük önünde pankartlar, şarkılar ve sloganlar eşliğinde protestolarını sürdürdü. Alkışlar, sloganlar ve ıslıklarla hem ODTÜ Rektörünün tavrı hem de polis saldırısı protesto edildi. Öğrenciler “Verşan Kök ODTÜ’ye rektör olamaz” sloganları attı.

Akademisyenlerden destek

Rektörük önündeki öğrencilere akademisyenler de destek verdi. ODTÜ Öğretim Elemanları üyeleri yaptıkları açıklama ile polis saldırısını kınadı. Akademisyenler adına yapılan açıklamada şöyle denildi: “Öğrencilerimizin ve meslektaşlarımızın maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. Cuma günü yaşananlar kampüsümüzün güvenliği ve barışı için kolluk kuvvetlerine değil ODTÜ bileşenlerine, özellikle de öğrencilerimizin sağduyulu tavrına güvenilmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Akademik kurumlar her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebildiği, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin özgürce gerçekleştirildiği ortamlardır. Bunu sağlamak da üniversite yöneticilerinin en temel görevleri arasındadır. Köklü bir geleneğe sahip olan ODTÜ’de, üniversitemizin yöneticilerine bu sorumluluklarını hatırlatır, özeleştiri başta olmak üzere gereken adımları derhal atmalarını kendilerinden talep ederiz.

Eğitim Sen’den ziyaret

Egitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi ODTÜ Temsilciliği de öğrencilere destek olmak için ODTÜ Rektörlüğü’ne geldi. Sendika adına yapılan açıklama şöyle: “Atanan yöneticiler kampüs barışının bozulmasına hak ihlallerine büyük ölçekli ekolojik tahribatlara yol açan temel hak ve özgürlükleri baskı altına amaçlayan kararların altına imza attı. Üniversitenin evrensel ilkeleri ve ODTÜ’nün tarihsel birikimine aykırı olarak bu kararları alanlar bir an önce istifa etmelidir.”

***

ODTÜ’lülerin talepleri

ODTÜ Savunulmalı ekibi, sosyal medya hesabından öğrencilerin taleplerini şöyle sıraladı:

“Kampüse hiçbir şartta polisin girişine izin verilmemesi. Öğrenci toplulukları ve gruplarının faaliyetlerinin engellenmemesi .ODTÜ’deki Devrim Yürüyüşü, Onur Yürüyüşü, mezuniyet, şenlikler gibi geleneklerimizin korunması”