ODTÜ’lü öğrenciler hakim karşısında

ODTÜ mezuniyet töreninde açtıkları ‘Tayyipler Alemi’ pankartı nedeniyle tutuklanıp serbest bırakılan öğrenciler hâkim karşısına çıktı.

Pankart nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ soruşturması başlatılmış, bu kapsamda dört kişi 11 Temmuz’da tutuklanmıştı. Öğrenciler hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası talep edilirken, öğrenciler 10 Ağustos’ta tahliye edilmişti. Erdoğan, şikâyetini geri çekmesine rağmen, dava düşmemişti. Dün görülen duruşmada sanık avukatları ‘eylemin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, öğrencilerin pankartın suç teşkil ettiğini bilmediklerini, Erdoğan’ın da şikâyetini geri çekmesi nedeniyle mahkemenin oluşan bu toplumsal mutabakata destek yönünde bir karar vermesi gerektiğini’ söyledi.

Sanık avukatları öğrenciler Burak A., Dilan C. Y. ve Furkan E.D.’nin yurt dışına çıkış yasağı ile Şahin D. için konulan adli kontrol şartının kaldırılmasını talep etti. Avukatlar ayrıca beş sanığın da duruşmalardan vareste tutulmalarını istedi. Mahkeme, vareste ve yurtdışı yasağıyla ilgili talepleri kabul ederken, Ankara başsavcılığına müzekkere yazılarak, 2005 yılında Penguen dergisinde yayınlanan karikatür nedeniyle derginin yöneticileri hakkında soruşturma açılıp açılmadığı, açılmışsa sonucunun mahkemeye gönderilmesini isteyerek duruşmayı 4 Nisan 2019 tarihine erteledi.