ODTÜ öğrencileri aftan yararlanamadı
Fotoğraf: DHA

Umut Can FIRTINA

ODTÜ’de okulun geç kapanması, Meclis’ten geçen üniversite affından faydalanmak isteyen birçok öğrenciyi mağdur etti. 2 Temmuz’da tatile girmesinden bir gün önce Meclis tarafından alelacele kabul edilen ve 5 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe giren 7417 Sayılı Kanun’daki öğrenci affından ODTÜ’de notların 14 Temmuz’da açıklanması nedeniyle birçok öğrenci yararlanamadı.

2014 yılında getirilen bir kanunla 7 seneyi geçen öğrencilerin okulla ilişiği kesiliyor. Aftan faydalanmak isteyenlerin ise 5 Temmuz’dan önce okulla ilişiğini kesmiş olması gerekiyor. YÖK ve ODTÜ yönetimi ise konu hakkında harekete geçmiş değil.

ODTÜ’de Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi olan Özgün Özkan, yaşadıkları mağduriyeti BirGün’e anlattı.

ODTÜ’de 14’üncü dönemini, yani 7’nci yılını tamamlayan ve okuldan mezun olabilmesi için 19 dersinin kaldığını belirten Özkan “Bizim okulumuz İTÜ’den, Hacettepe’den, Gazi’den ve başka birçok üniversiteden her zaman geç açılıp geç kapanıyor. Ama bu sene ilk defa çok geç, 14 Temmuz’da bizim harf notlarımız açıklandı” diye konuştu.

Kanun Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) konuya dair usul ve esaslar belirleyeceğine güvenerek üniversite ile ilişiğini kesmediğini belirten Özkan “Bizim durumumuzda azami süre tanınabileceğini ya da geç kapanan okulları bu kapsamda bir ek maddeyle faydalandırılabileceğini düşündüm. Bu yüzden okulumuzdaki bir sürü arkadaşımla birlikte ilişiğimizi kestirmedik. Kestirmediğimiz için şu anda aftan yaralanamıyoruz. Hiçbir ek maddede, usulde bize dair tek bir cümle geçmiyor” ifadelerini kullandı.

Durumu avukatlarla görüştüğünü ifade eden Özkan “Okulumdan dolayı mağdur durumda olduğumu, İdare Mahkemesi’ne hem YÖK’e, hem de okulun senatosuna itiraz davası açabileceğimi söylediler ama ben de böyle bir şeyi şu an yapmak istemiyorum. Rektör yardımcısı ve danışman hocam ‘Okulumuz geç kapandığı için, bizim yüzümüzden yararlanamadığını biliyoruz, senato toplanacak, sürekli irtibat halindeyiz’ diyor. Ama bunu diyeli 4 hafta geçti. Ne bir senato toplandı ne bir şey. Normalde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde haftada bir toplanan senato, yaz okulunda bir kez toplanmadı. Şu an çok arada kaldık” dedi.

Eylül ayında okulla ilişiğinin kesileceğini belirten Özkan, aynı mağduriyeti yaşayan birçok öğrenci gibi YÖK ve okul yönetiminin bir an önce harekete geçmesini istiyor.