ODTÜ’de ulaşım, nitelikli beslenme ve barınma gibi temel haklardan yararlanmakta zorlanan öğrenciler, “ücretsiz ve nitelikli eğitim” için başlattıkları imza kampanyasının dilekçesini rektörlüğe teslim etti. Kampüs içerisnde yürüyen ODTÜ’lü öğrenciler, yemekhanede uzun kuyruklarda beklediklerini, doyurucu olmayan, sağlıklıksız yemekler yediklerini, soğuk havada ring araçlarını beklediklerini ve çalışma alanlarının yetersizliği nedeniyle ders çalışacak alan bulamadıklarını söyledi. ODTÜ'lüler "Mücadele ne bugün başladı ne de bugün bitecek!" mesajı verdi.

ODTÜ öğrencileri temel hakları için yürüdü: Ücretsiz ve nitelikli eğitim istiyoruz

HABER MERKEZİ

Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) öğrenciler, ulaşım, nitelikli beslenme ve barınma gibi temel haklardan yararlanmakta zorlanıyor. Öğrenciler, ulaşım, nitelikli beslenme ve barınma gibi temel hakları için başlattıkları imza kampanyasının dilekçesinin teslim etti.

Dilekçenin rektörlüğe teslim edilmesi için bir araya gelen ve bir yürüyüş gerçekleştiren ODTÜ öğrencileri, kampüs içinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, öğrencilerin yaşadığı sorunlar sıralanarak, üniversite bütçesinin ODTÜ Geliştirme Vakfı’na aktarıldığına dikkat çekildi.

ODTÜ Rektörlüğü'nün, Hazine'den gelen eğitim bütçesinin kullanımına ilişkin açıklama yapması talep edilerek, “Okulun bütçe planlaması ve personel alımlarının öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanacağı şekilde planlanmasını, bütçenin barınma, beslenme, ulaşım, eğitim ihtiyaçları için harcanmasını, ücretsiz eğitim hakkımızı talep ediyoruz” denildi.

"DERSLERİMİZE ÇALIŞACAK YER BULMAKTA ZORLANIYORUZ"

ODTÜ’lü öğrenciler tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“ODTÜ öğrencileri olarak, personel sayısı yetersiz olan ODTÜ yemekhanesinde uzun kuyrukları bekliyor ve sonucunda doyurucu olmayan, sağlıksız yemekler yemek zorunda bırakılıyoruz. Bu soğuk günlerde dahi uzunca süreler ringleri bekliyor, derslerimize geç kalıyoruz ve yurtlarımıza gece geç saatlerde güvende ulaşamıyoruz. Çalışma alanlarının yetersizliğinden derslerimize çalışacak yer bulmakta zorlanıyoruz. Okula başladığımızda yetersiz yurt kapasitesinden ötürü ODTÜ yurdunda kalamayacağımızı öğreniyoruz, ODTÜ yurdu bize çıksa da hijyenden uzak, niteliksiz yurtlarda kalıyoruz. Yaşadığımız tüm bu sorunlar ücretsiz eğitim hakkımızı fiilen gasp ediyor.

odtu-ogrencileri-temel-haklari-icin-yurudu-mucadele-ne-bugun-basladi-ne-de-bugun-bitecek-1103411-1.

"BÜTÇE PLANLAMASINDA ŞEFFAF OLMALI"

Bizler ücretsiz, nitelikli eğitim taleplerimiz için başlattığımız imza kampanyasının sonrasında bu eylemde bir araya gelerek bir kez daha söylüyoruz: kampüste insanca bir yaşam mümkün! Ne zaman temel haklarımızı talep etsek, bütçe yok cevabıyla karşı karşıya bırakılıyoruz. Bu cevabı kabul etmiyoruz! Son yayınlanan bütçe gelir gider raporu Eylül ayına ait ve bu raporda 42 milyon 343 bin 247 lira 59 kuruş bütçe artığını görüyoruz. Yayınlanan raporlarda yer almayan gelirler de mevcut. Bizden alınan yemekhane, yurt ücretleri ODTÜ Geliştirme Vakfına aktarıldığından, bu gelirin nereye gittiğini neler için harcandığını öğrenemiyoruz. ODTÜ rektörlüğü, hazine kaynağından gelen eğitim bütçesini nereye, nasıl harcadığını açıklamalı, bütçe planlamasında şeffaf olmalı ve bu plan öğrencilerin ihtiyaçlarının belirleyici olduğu şekilde yapılmalıdır.

Bütçe öğrenci ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli değilse de, eğitim bütçesinin artırılması için gerekenleri yapmak, bütçe talebinde bulunmak ODTÜ Rektörlüğü’nün sorumluluğundadır. Bugüne dek ODTÜ rektörlüğü eğitim bütçesine ilişkin böyle bir açıklama yapmamıştır. Okulun bütçe planlaması ve personel alımlarının öğrencilerin temel ihtiyaçlarının karşılanacağı şekilde planlanmasını, bütçenin barınma, beslenme, ulaşım, eğitim ihtiyaçları için harcanmasını, ücretsiz eğitim hakkımızı talep ediyoruz!

ODTÜ BİLEŞENLERİNE ÇAĞRI

Biliyoruz ki biz ODTÜ öğrencileri olarak bir araya gelip mücadelemizi büyüttükçe kazanıyoruz. Temel haklarımız için giriştiğimiz her mücadele deneyimden yeni şeyler öğreniyor ve bir adım ileri taşıyoruz. Kampanya süresince imza dilekçelerimiz ile taleplerimizi listeledik, okulun dört bir yanında tartıştık, konuştuk. Bugün ise imza dilekçesini hep birlikte teslim edeceğiz! Barınmak ulaşmak, beslenmek, okumak için yürüttüğümüz mücadele ne bugün başladı ne de bugün bitecek! Tüm ODTÜ bileşenlerini en temel haklarımıza dahi ulaşamadığımız bugünlerde her gün yeniden mücadele etmeye çağırıyoruz!”