ODTÜ Rektörü Kök'e orman davası

HABER MERKEZİ

ODTÜ ormanından geçirilen yolda usulsüz kesilen ağaçlar nedeniyle ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve Üniversite yetkilileri hakkında dava açmanın yolu açıldı.

Ağaç kesimi sebebiyle, Ankara Cumhuriyet Savcılığına Türkiye Ormancılar Derneğinin (TOD) yaptığı suç duyurusunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Rektör hakkında soruşturma izni vermemişti. Bu karara kararına karşı Ankara 7. İdare Mahkemesinde TOD’un açtığı iptal davası sonucunda ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan KÖK ve Üniversite yetkilileri hakkında Orman Kanununa muhalefetten Ceza davası açılması yolu açıldı.

Ankara 7. İdare Mahkemesinin kararının temyizi yürütmesini durdurmayacağı ancak Temyiz Mahkemesi olan Ankara Bölge İdare Mahkemesine yapacakları itiraz sonucu Ankara Bölge İdare Mahkemesince Yürütmeyi Durdurma Kararı verilebilecek. Aksi durumda ceza yargılaması yolu devam edecek.

Görevden alınan önceki Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ODTÜ içinden ormanları keserek bir bulvar geçirmiş, Belediye ekiplerinin ODTÜ arazisine girip çalışma iznini de Rektör Kök vermişti. Yarım asır önce TOD’un da desteğiyle kurulan bu ormandan ağaç kesilmesi izni vermeye Rektörün yetkisi olmadığı, bu nedenle de hakkında dava açılacağı öğrenildi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan KÖK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi yetkilileri orman alanını yok ederek Orman Kanununa muhalefet, kaçak ağaç kesimi ve orman kaçakçılığı, kamu malına zarar vermek suretiyle görevlerini kötüye kullanma suçlarından yargılanacak.