ODTÜ Tüneli’ne yürütmeyi durdurma kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Melih Gökçek ile ODTÜ yönetiminin, Bilkent Şehir Hastanesi’ne ulaşımın sağlanması için 2017 yılında yapım protokolünü imzaladıkları ODTÜ Tüneli Projesi durduruldu. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi’nin açtığı davayla 16. İdaresi Mahkemesi Tünel Projesi’ne yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi.

ŞPO’dan yapılan açıklamada da “Bu kapsamda, ulaşım ana plan ODTÜ Tüneli’nin 736 metresinin Birinci Derece Doğal Sit Alanı içerisinden geçirilmesinin planlandığı belirtildi. Açıklamada, “Protokol kapsamında ise ODTÜ Tüneline dair güzergah değişikliği olduğu gibi kabul edilmiş, muğlak ifadeler kullanılarak üstte kazı yapılmaksızın yer altından geçmesi gerekliliğine dair kimi ifadelere yer verilmiştir. Ancak ODTÜ arazisini doğu-batı doğrultusunda kat edecek tünelin aç kapa yöntemiyle yapılabilmesine olanak veren imar planlarının değiştirilmesine yönelik bir ifade protokolde yer almamıştı” denildi.

ŞPO’nun açıklamasında projenin bilimsellikten uzak olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: “Bu muğlak, bilimsel yaklaşımdan uzak anlayışın sonucunda bugün gelinen noktada Şubemiz tarafından ODTÜ Tüneline yönelik plan değişikliği nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına karşı açılan, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığının, Bakanlık yanında müdahil olduğu davada 16. İdare Mahkemesi tarafından işleminin planlama usul ve esasları ile imar mevzuatına aykırı olduğu, hukuka uyarlık bulunmadığı, telafisi güç ve imkansız zararlar ortaya çıkabileceği belirtilerek yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.”

EKOLOJİK ALANLAR KORUNMALI

Açıklamada ODTÜ’ye yapılmak istenen projelere ilişkin ardı ardına iptal ve yürütmeyi durdurma kararları verildiği belirtilerek “Yöneticilerin bu hukuksuz kararlardan geri döneceği ve ekolojik alanları koruma yönünde adımlar atacağı umudunu taşıyoruz” denildi.

ÇORAP SÖKÜĞÜ GİBİ İLERLİYOR

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Gözde Güldal yaptığı açıklamada, “Bu yürütmeyi durdurma kararı Şehir Hastanesinin oradaki varlığının meşruiyetini de sorgulatacak karardır. Merkezi ve yerel yönetimler sağlık hizmetleri sunumunun mekansallığını bir kamu hizmeti olarak tüm toplumun kolayca erişebileceği şekilde kentte yaygın biçimde yeniden ele almak zorundadır” diye konuştu. Şehir Hastanesi’nin ulaşım sorunu için AOÇ’nin ve ODTÜ’nün parçalandığını vurgulayan Güldal, “Ne yazık ki bu problemin çözümünü de şehir hastaneleri çevresinde yer alan ODTÜ ve AOÇ gibi doğal alanları parçalayarak geçecek yollarda buldular. Artık öyle bir düzene girdik ki bir sorunun başka bir yerde sorun yaratmadan çözülemediği bir yaklaşıma geçiş yapamıyoruz, çorap söküğü gibi ilerliyor her şey” dedi.