Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik ve Müşavirlik şirketine kamudan ihale yağıyor. Şirkete ÇED raporu kabul edildikten sonra kamu kurumlarından 14 milyon TL’lik ihale verildi.

Ödüller kanal için

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tüm tepkilere rağmen, “Hayalim ve inadına yapacağız” dediği, uzmanların ise bir çevre katliamına yol açacağını vurguladığı Kanal İstanbul projesinin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu hazırlayan şirkete kamudan ihale yağıyor.

Kanal İstanbul projesinin ÇED süreci 2018 yılının Şubat ayında başladı. Uzmanların bilimsel niteliklere uymadığını ve eksiklerle dolu olduğunu söylediği Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu Çınar Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi hazırladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise ÇED raporuna yurttaşların itirazı ve uzmanların uyarılarına rağmen 17 Ocak 2020’de ÇED olumlu kararı verdi.

EN FAZLA İHALE DSİ’DEN

Çınar Mühendislik Müşavirlik Şirketi, Kanal İstanbul’un ÇED raporunun kabul edilmesinin ardından 2020 ile 2021 yılı kapsayan son iki yıllık dönemde kamu kurumlarından toplam 14 milyon TL değerinde ihale aldı.

Şirket 2011 ve 2021 yıllarını kapsayan son 12 yılda da kamudan 38 milyon 108 bin TL değerinde 49 ayrı ihale aldı.

Çınar Mühendislik’in ne fazla ihale aldığı kurumların başında da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü geliyor. Şirket, DSİ’den 14 milyon 583 bin TL değerinde 9 ihale alırken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan da 10 milyon 128 bin TL değerinde üç ayrı ihale aldı.

KATLİAM PROJELERİ

Şirket, Kanal İstanbul’un dışında da birçok çevre katliamına neden olacak projenin de ÇED raporunu hazırladı. Maraş’ın Afşin ilçesi Altınelma ve Tanır mevkiindeki Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Afşin C Termik Santralı Açık Kömür İşletmesi ile ilgili ÇED raporu da Çınar Mühendislik tarafından hazırlandı.

Yine Afşin-Elbistan B Termik Santralı’nın Depolama Sahası Projesi’nin ÇED raporu da Çınar Mühendislik tarafından hazırlandı. Şirket, son olarak Maraş’ı küle boğan Afşin A Termik Santralı’na iki ünite daha eklenmesi için ÇED raporu hazırladı.

Ayrıca şirket AKP’ye yakınlığıyla bilinen holdinglerin de vazgeçilmezi. Yandaş şirketlerin projelerinin büyük çoğunluğu yıllardır yine Çınar Mühendislik tarafından hazırlanıyor.

***

oduller-kanal-icin-971437-1.
Şirketin sahibi Selahittin Hacıömeroğlu

Sahibi hapis cezası aldı

2019 yılının sonunda, Kanal İstanbul'un ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik Şirketi'nin sahibi Selahittin Hacıömeroğlu'nun, BOTAŞ davasında rüşvet vermek suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası aldığı orta çıkmıştı. Kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından, dava Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği belirtilmişti.