OECD’den otomasyon uyarısı: Türkiye en riskli 4. ülke

Yeni bir araştırma, küresel istihdamın neredeyse yarısının otomasyonla yok olabileceğini ortaya çıkardı. Türkiye imalat sektörü istihdamı, OECD ülkeleri genelinde en yüksek riske sahip ülkeler arasında Slovakya, Litvanya ve Yunanistan’ın ardından dördüncü sırada yer aldı.

The Economist’in haberine göre, OECD tarafından hazırlanan yeni bir çalışmada, 32 ülke genelinde istihdamın yüzde 14’ü otomasyon karşısında risk altındayken, en az yüzde 70 olasılıkla tamamen otomatikleşebileceği belirtiliyor.

Rapora göre işlerin yüzde 32’si ise yüzde 50 ile yüzde 70 arasında olasılıkla, giderek artan otomasyon nedeniyle risk altında. Bu veriler ışığında 32 ülke genelinde toplam 210 milyon işin tehlikede olduğu sonucuna varılıyor.

En büyük tehlike gıda sektöründe
Otomasyonla birlikte en fazla tehlikede olan işgücü alanları ise yüzde 60’ın üzerinde bir oranla gıda hazırlama, yüzde 60’a yakın bir oranla inşaat, temizlik, araç kullanma, tarım işçiliği, konfeksiyon imalatçılığı, kişisel hizmetler, satış olarak belirtiliyor.

Riski yüzde 50’nin altında olan alanlar ise müşteri hizmetleri, işletme, bilişim teknolojileri, bilim ve mühendislik, sağlık hizmetleri, konaklama hizmetleri ve perakende yönetimi, üst yönetim ve siyaset, öğretmenlik.

Slovakya birinci sırada
Raporda ülkeler arası da bir karşılaştırma yapılıyor ve Türkiye’nin istihdamın otomasyon karşısında en fazla risk altında olduğu ülkeler arasında yer aldığı vurgulanıyor.

Raporda, imalat sektörlerinin otomasyon ile istihdamının zarar görme olasılıkları en fazla olan ülkeler şöyle sıralanıyor: Slovakya yüzde 62, Litvanya ve Yunanistan yüzde 57, Türkiye ve Şili yüzde 55, Almanya ve İspanya yüzde 54, tüm ülkeler yüzde 48.