Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı. Listenin son beş sırası ise Umman, Fas, Honduras, Güney Afrika ve Gana’dan oluşuyor

OECD raporuna göre eğitim Umman ve Gana'dan hallice

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yaptığı şimdiye kadarki en kapsamlı küresel eğitim araştırmasında Türkiye 76 ülke arasında 41. sırada yer aldı. 76 ülkede 15 yaşındaki öğrencilerin matematik ve fen bilimlerinden aldığı sınav sonuçlarının karşılaştırılarak hazırlanan listenin ilk beş sırasında Singapur, Hong Kong, Güney Kore, Japonya ve Tayvan yer alıyor. Almanya’nın 13, İngiltere 20, ABD’ninse 28’inci sırada olduğu listede Türkiye 41’inci sırada. Listenin son beş sırasındaysa Umman, Fas, Honduras, Güney Afrika ve Gana göze çarpıyor.

UZUN VADELİ REFAH
Stanford Üniversitesi’nden Eric Hanushek ve Münih Üniversitesi’nden Ludger Woessmann’ın ortaklaşa yazdığı araştırma raporunda “Eğitim standartlarının ülkenin uzun vadedeki refah üretimine dair güçlü bir gösterge olduğu” vurgulanıyor.

KÜRESEL EĞİTİM ÖLÇÜMÜ
Gelecek hafta Güney Kore’de düzenlenecek ‘Dünya Eğitim Forumu‘nda açıklanacak araştırma sonuçlarına ilişkin OECD Eğitim Direktörü Schleischer, “Bu araştırmayla ilk kez küresel düzeyde eğitim kalitesini ölçtük. Amacımız zengin ve yoksul ülkelere kendilerini dünyanın eğitim liderleriyle kıyaslama fırsatı vermek, zayıflıklarını ve güçlü yanlarını görmelerini sağlamak ve eğitimde kaliteyi artırmanın uzun vadeli ekonomik yararlarını göstermekti” dedi.

KÖTÜ EĞİLİM ETKİLİYOR
Schleischer, raporda yer verilen “Kötü eğitim politikaları ve uygulamaları çok sayıda ülkeyi sürekli bir ekonomik durgunluğa sokuyor” değerlendirmesine ilişkin olarak, ‘’Eğitimi geliştirerek elde edilecek ekonomik yararlar çok büyük boyutlarda’’ diye konuştu. Listede başı çeken Singapur’un 1960’lara düşük okuma yazma oranlarıyla girdiğini söyleyen Schleischer, bu durumun ne kadar ilerleme kaydedebileceğini gösterdiğini vurguladı.

Raporda liste sonunda yer alan Gana tüm 15 yaşındakilerin temel kabiliyetlerini geliştirebilirse, ülkenin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’sını  (GSYH) bu gençlerin yaşadığı dönemde 38 kat artabilir. Türkiye’nin aynı koşullardaki büyüme potansiyeli ise yüzde 400’ye yakın.