Almanya’nın Offenbach kentinde düzenlenen uluslararası "Main Dünya Müzik Festivali" başlıyor. Pandemi nedeniyle sanal ortamda gerçekleştirilen festivale Türkiye, Almanya, Yunanistan, İspanya, Polonya ve İsrail'den sanatçılar katılıyor.

Offenbach‘tan dünyaya müzik ziyafeti

Almanya‘nın Offenbach kentinde bu yıl yedincisi gerçekleştirilen „Uluslararası Main Dünya Müzik Festivali“ (MainWeltmusik Festival) bugün başlıyor. Çeşitli ülkelerden birçok müzik geleneğini biraraya getiren festival pandemi koşulları nedeniyle sanal ortamda yayınlanacak.

Tanınmış müzisyen Hasan Yükselir’in genel sanat yönetmenliğini yaptığı festivale katılan sanatçıların başında dünyanın en ünlü klarnet ustası Giora Feidmann geliyor. Geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle iptal edilen festival, ilki bu akşam olmak üzere üç ayrı tarihte (3, 10 ve 17 Temmuz cumartesi günleri) çevrimiçi olarak yayınlanacak konserlerden oluşuyor. Almanya, İspanya, Polonya, Yunanistan, İsrail ve Türkiye’den sanatçıların katılacağı festival, Offenbach’taki tarihi Büsing Sarayı‘nın avlusundan internet olan her yere ulaşarak, erişimi itibarıyla da bir "dünya festivali" niteliği kazanıyor.

offenbach-tan-dunyaya-muzik-ziyafeti-894756-1.
Hasan Yükselir- Giora Feidmann

Festivalin kuruluşundan bu yana Genel Müzik Yönetmenliği‘ni yürüten tanınmış besteci ve yorumcu Hasan Yükselir, tüm olumsuz koşullara rağmen neden festivali gerçekleştirmeye karar verdiklerini şöyle dile getirdi:

"Bilhassa pandemi dönemlerinde içine düştüğümüz karanlıktan bizi çıkarıp hayata bağlayan müziğe ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu gördükten sonra, her ne olursa olsun planladığımız festival programımızın yeniden hayat bulması gerektiğine kanaat getirdik. Offenbach Belediyesi yetkilileriyle bir durum değerlendirmesi yapıp dijital formatımızı oluşturmaya başladık. Offenbach'taki 18’nci yüzyıl mimari şaheseri Büsing Sarayı’dan çevrimiçi olarak yayınlanacak festivalimizle tüm müzikseverlerin evlerine konuk olmayı, onlara güzel bir şölen yaşatmayı hedefliyoruz."

offenbach-tan-dunyaya-muzik-ziyafeti-894755-1.

Kendisi de her festivalde olduğu gibi sahneye çıkarak Anadolu’nun değişik yörelerinden türküleri ve ünlü şairimiz Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği kendi eserlerini yorumlayacak olan Yükselir, "Dünyanın en güzel ortak dili müziktir. Konuşma dilinin aksine, müzik dünyası anlayış için engel tanımaz. Sınırları ortadan kaldırır. Sanat ve hayat kazanacaktır" diyerek, müzikseverleri festivale davet ediyor.

Yükselir’in sahneye çıkacağı ikinci gün programı (10 Temmuz), "klarnetin siharbazı" olarak bilinen ünlü sanatçı Giora Feidmann’ın „Kudüs İkilisi“ (Jarusalem Duo) eşliğindeki konseri de içeriyor. Main Dünya Müzik Festivali’ne üçüncü kez katılan Feidmann’a eşlik eden sanatçılardan biri torunu Hila Ofek (arp) ve eşi Andre Tsirlin (saksafon). İkinci günün programı Feidmann ve Yükselir’in, „Offenbach Senfoni Orkestrası Yaylı Sazlar Dörtlüsü„ ve „Kudüs İkilisi“ eşliğinden yorumlayacakları türkülerle zenginleşiyor. Ve de Feidmann’ın sahneden gönderdiği „barış, kardeşlik“ mesajlarıyla.
Adını Main nehrinden alan festival, „Su Arts Derneği“ tarafından ilk kez 2014 yılında gerçekleştirmişti. Hasan Yükselir ve bir grup arkadaşı tarafından 1996 yılında kurulan dernek, başta müzik olmak üzere çeşitli alanlardaki sanatsal çalışmalar ve etkinliklerle, Avrupa‘da çeşitli kültürler arasında canlı bir ilişki ve alışverişi hedefliyor.

Artık gelenekselleşen festivalin projesinin müdürü ve "Su Arts" derneği kurucularından Hülya Özkaya-Güler bunu şöyle dile getiriyor: "Bir ulusun büyüklüğünü ve zenginliği, duygu ve düşüncelerin en güzel ifade yolu olan müziğin zevkine varıldığında daha iyi anlaşılabilir ve sevilebilir. Biz de festivali bunun için hayata geçiriyoruz."

Offenbach’ın bağlı olduğu Hessen eyalet hükümeti ve kent yönetimi tarafından desteklenen festival, 160 ülkeden göçmenlerin birarada yaşadığı kentin en önemli kültürel etkinlikleri arasında yer alıyor. Evsahibi Offenbach kentinin Kültür ve Spor Dairesi Müdürü Dr. Ralph Philipp Ziegler de festivalin açılışını yaparken özellikle bunu vurgulayarak, çok kültürlü yaşamı zenginleştiren bu etkinlik nedeniyle Su Arts derneği’ne ve Genel Sanat Yönetmeni Hasan Yükselir’e teşekkür etti.

3, 10 ve 17 temmuz Cumartesi günleri saat 20.00’den (Almanya) itibaren başlayacak üç çevrimiçi etkinlik olarak gerçekleştirilecek festivalin biletleri „Culture Total“ sitesi üzerinden satılıyor.

Günlük veya üç günlük kombine biletler bağlantıdan satın alınabilir:

7’NCİ MAİN DÜNYA MÜZİK FESTİVALİ’NE KATILAN SANATÇILAR

Giora Feidman & Jerusalem Duo (İsrail)

Giora Feidman sadece bir klarnet virtüözü değil, aynı zamanda müzikle dünyaya barış mesajı veren bir elçi. “Klarnetin Sihirbazı” ve „Klezmen Kralı“ olarak bilinen, klarneti ile güldüren, ağlatan, çığlık attıran, burunlarımızın direğini sızlatan usta sanatçı, „Jerusalem Duo“yla (Kudüs İkilisi / Hila Ofek – arp ve Andre Tsirlin - saksafon) birlikte sahneye çıkacak. Konser 10 Temmuz akşamı yayınlanacak.

Hasan Yükselir (Türkiye)

Klasik yaylı çalgılardan oluşan grup ile Türk Halk Müziğinin seçkin örneklerini ve kendi eserlerini yorumlayacak olan Hasan Yükselir, DeutschlandFunk’ta şöyle tanıtılmıştı: ‘‘Aşık ve Anadolu Halk şarkılarının ruhunu, yeni bir özdeşlikte bulduğu kendi müzik stiliyle oluşturduğu bir biçimde, bazen şiirsel romantik, bazen epik ve destansı yorumlayan bir müzisyen.‘‘ Yükselir’in Offenbach Capitol Yaylı Sazlar Orkestrası eşliğindeki konseri de 10 temmuz akşamı yayınlanacak. Yükselir’e konserinde Offenbach Capitol Senfoni Orkestrası’dan Yaylı Sazlar Dörtlüsü’yle, Frankfurt ve Berlin’den genç müzisyenler Deniz Tahberer, Nilay Özdemir, Elif Özdemir, Mali Aziz ve Kutai Elmalı’dan oluşan iki grup eşlik edecek.

Rebetiko Trio (Yunanistan)

Rembetiko, İzmir’de, Rum Mahallesi’nde filizlenen bir kültürün ürünü. 19. yüzyılın başlarında İzmirli Rumlar yaptıkları müziğe Rebetiko (Yunanca Rembetiko), bu müziği yapanlara Rebet adını verdiler. Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadelenin getirdiği yıkımlar nedeniyle hüzün, aşk, ayrılık, hapishane, yoksulluk, hastalık, ölüm, anne ve göç dair hisler rembetiko müziğinin temel konularıdır. Rembetiko Ege’nin iki yakasının ortak hikayesini, ortak kültürel mirasını yaşatan grup, Vasilis Skoutas (buzuki), Dimitris Mitarakis (gitar) ve Giannis Zarias (keman, bağlama) tarafından Atina‘da kuruldu. Rebetiko Üçlü’nün konseri 17 temmuz akşamı yayınlanacak.

Duo Walther & Treyz (Almanya)

Gudrun Walther (keman, vokal, diyet akordeon) ve Jürgen Treyz (gitar, vokal) Almanya'nın en başarılı folk müzisyenlerindendir. Walther & Treyz İkilisi, Almanya'dan 250 yıllık ve unutulmuş dans müziği ve şarkıları, zamanın nabzını tutan modern halk müziği tarzında düzenleyip, yorumluyor. Solist Gudrun Walther‘in aşk, doğum ve ölüm gibi temaları işleyen eski Alman Halk şarkılarını, Solist Walther, sevgiyle, dokunaklı, berrak ve bir sesle söyleyeceği konser 3 temmuz akşamı yayınlanacak.

Dikanda (Polonya)

Dikanda, 1997 yılında şarkıcı ve akordeoncu Anna Witczak-Czerniawska tarafından Dikanda adıyla kurulmuş bir halk müziği grubudur. Polonya’daki azınlık halkların müziklerinden etkilenerek sıra dışı, güzel ve dinlenilesi bir tarz yaratmışlardır. Orta Avrupalı Çingeneler ve onların müziklerini, Polonya ruhunun acılı hüznünü, neşeli şarkılarını, polkalarını, mazurkalarını seslendirecekler. Grubun konseri festivalin 3’ncü günü olan 17 temmuzda yayınlanacak.

Streichquartett des Capitol Sinfonieorchesters (Almanya)

Offenbach Capitol Senfoni Orkestrası yaylı çalgılar dörtlüsü, Peter Gabriel, José Carreras, Gregory Porter ve daha bir çok tanınmış sanatçılara eşlik eden deneyimli bir grup. Yaylı çalgılar dörtlüsü kadrosunda ayrıca Hamburglu rapçi Hayiti'den Dresden ambiyans bestecisi Sven Helbig'e kadar sanatçılar yer alıyor. Bu yıl festivalin ikinci gününde (10 temmuz) Giora Feidman ve Hasan Yükselir ile birlikte eserler sunacaklar.

Flamenco Vida Suenos (İspanya)

Aşkın, acının, isyanın, tutkunun zarafetin dansı ve müziğidir Flamenco. İspanya’nın Endülüs bölgesine özgü asil, kırılgan, hüzünlü müziğiyle kıvrak bir dans türü. Flamenko 2010 yılında Unesco Kültür Mirası listesine girmişti. Bu müzik ve dans kültürünün en iyi yorumcu ve dansçıları arasında yer alan grubun sunumu 3 temmuz akşamı yayınlanacak.

Vural Güler (Türkiye)

Uzun yıllardır Frankfurt’ta yaşayan müzisyen Vural Güler, bağlamasıyla yapacağı dinletide Türk Folk Müziğinin hazineleri olan türkülerin geniş yelpazesinden eserler sunacak. Güler’in konseri de festivalin ilk günü olan 3 temmuzda yayınlanacak.

Dijle (Türkiye)

Kanada yaşayan opera ve halk şarkıcısıdır Dijle, doğusundan batısına çeşitlilik sergileyen, geniş kültürel zenginliğe sahip Anadolu müziklerini piyano ile çalıp, söyleyecek. Bu yılki festivalin Dijle’nin 17 temmuzdaki yayındaki konseriyle son bulacak.

7’NCİ MAİN DÜNYA MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI

Festival 1. Günü:

Cumartesi (03.07.2021) Saat: 20:00 (Türkiye Saati ile 21:00)
Sanatçılar: Duo Walther & Treyz (Almanya), Flamenco Vida y Sueños (İspanya), Vural Güler (Türkiye)

offenbach-tan-dunyaya-muzik-ziyafeti-894752-1.

Festival 2. Günü:

10.07.2021, Saat: 20:00 (Türkiye Saati ile 21:00)
Sanatçılar: Hasan Yükselir (Türkiye) , Giora Feidman (ISR) & Duo Jerusalem (İsrail) , Streichquartett des Capitol Sinfonieorchesters (Almanya)

offenbach-tan-dunyaya-muzik-ziyafeti-894753-1.

Festival 3. Günü:

17.07.2021, Saat: 20:00 (Türkiye Saati ile 21:00)
Sanatçılar:Dikanda (Polonya) , Rebetiko Trio (Yunanistan) , Dijle (Türkiye)

offenbach-tan-dunyaya-muzik-ziyafeti-894754-1.