TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu, ofislerde alınması gereken pandemi tedbirlerini açıkladı. Açıklamada, düzenli olarak ateş ölçümü yapılması raporlanması gerektiği belirtilerek, çalışanlar dönüşümlü olarak ofise gelmeli denildi

Ofislerde alınması gereken pandemi tedbirleri nelerdir?

BİRGÜN/ ANKARA

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) İklimlendirme Teknik Kurulu, Sağlık Bakanlığı Pandemi Bilim Kurulu İle Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tavsiyelerine ilave olarak uygulanması için “Ofislerde alınması gereken pandemi tedbirlerini” açıkladı. Çalışmanın amacı ise “Mevcut plazalar, idari binalar ve ofislerde pandemi senaryolarının oluşturulması, pandemi sürecinde çalışma şekli, pandemi sürecinde en iyi performansı gösterebilmesi için gerekli değişikliklerin önerilmesi” ifadeleriyle açıklandı.

Açıklamada, “Binanın ya da tesisin büyüklüğüne göre pandemi kurulu oluşturulur. Pandemi kurulunun başkanı tesisin yönetiminden sorumlu olan en yetkili kişidir. Binanın ya da tesisin mutlaka pandemi süreci işletim planı olmalıdır. Pandemi planının bina işletme planına ek olarak hazırlanması önerilir. Pandemi planı İşletme ve Bakım Komisyonu kuralları doğrultusunda A veya B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlarının da katılımıyla düzenlenmelidir” denildi.

►ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPILMALI VE RAPORLANMALI

Açıklamanın “ofisler için genel kurallar” başlıklı bölümünde de “Ofis alanlarında aynı anda çalışan sayısı en fazla 10 metrekare de bir kişi ile sınırlandırılmalıdır.Çalışanların mesai başlangıç-bitiş saatleri ile yemek saatleri farklı zamanlara planlanarak girişlerde ve asansörlerde yoğunluğun önüne geçilmelidir. Bina girişlerine hijyenik paspaslar yerleştirilmeli, paspaslara ayakkabıların tabanları tamamen ıslanana kadar basılmalıdır. Bina girişinde her çalışanın ve giriş yapan diğer kişilerin ateşi ölçülmeli ve raporlanmalıdır” önerileri yer aldı.

►ÇALIŞANLAR DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK OFİSE GELMELİ

“Çalışanların dönüşümlü olarak ofise gelmeleri sağlanmalıdır” uyarısının da yer aldığı açıklamada, “Pandemi döneminde ofislere ziyaretçi kabul edilmemeli, kesinlikle katlara ve ofis alanlarına ziyaretçi alınmamalıdır. Zorunlu hallerde misafir kabul odasında kabul edilmelidir. Misafir kabul odaları bina girişinde, iyi havalandırılmış ve sürekli havalandırılan odalar olmalıdır. Misafirler için kullanılan geçiş kartları, yeni ziyaretçiye verilmeden önce dezenfekte edilmeli ya da tek kullanımlık kartlara geçilmelidir. Fiziki mesafeye uygun olarak oturma alanları, mobilyalar ve çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir” denildi.

►YÜZDE YÜZ TEMİZ HAVA İLE ÇALIŞTIRILMALI

Açıklamanın klima santralleri ve taze havalı klima santralleri başlıklı bölümünde de “Taze hava santralleri yüzde 100 taze hava ile çalıştırılmaya devam edilmelidir. Yüzde 100 Taze havalı klima santralinde debi artırımı ihtiyacı söz konusu ise fan debisi arttırılmalıdır. Karışım Havalı Klima Santralleri yüzde 100 taze havalı olarak çalıştırılmalıdır. Ortamdan emiş yapılan egzoz havasının taze havaya karışması engellenmelidir. İç ortam nem seviyesi yüzde 40 ile yüzde 60 aralığında tutulmalıdır” ifadeleri yer aldı.

►TUVALET ASPİRATÖRLERİ KESİNTİSİZ ÇALIŞTIRILMALI

“Tuvalet aspiratörleri 7/24 kesintisiz çalıştırılmalıdır” uyarısında bulunulan açıklamada, “Tuvaletlerde negatif basınç sağlanmalıdır. Tuvaletlere mümkün olduğunca egzoz havasının yüzde 80’i kadar taze hava verilmelidir. Tercihen tuvalet şaftlarında dikey atışlı fanlar kullanılmalıdır. Tuvaletlerde lavabo bataryaları, pisuvar muslukları, sıvı sabunluklar el değmeden çalışmalıdır. Kapılar el değmeden açılacak şekilde çalışır olmalıdır. Hava ile çalışan el kurutma sistemleri kapatılmalı ve kağıt havlular kullanılmalıdır. Klozetlerde tek kullanımlık klozet örtüleri kullanılmalıdır. Tuvalet kabinlerine mutlaka dezenfektan ve tuvalet kağıdı konulmalı ve sık sık kontrol edilmelidir” denildi.

►OTOPARKLARA DEZENFEKSİYON HAVUZU

“Ofis kapalı otoparklarında araç girişine, şartnamesine uygun olarak araç dezenfeksiyon havuzu tesis edilmelidir” denilen açıklamada, “Kapalı otoparkta egzoz aspiratörleri sürekli çalıştırılmalıdır. Otoparklara verilen iç mahal egzoz çıkışları var ise bu atış hatları dış ortama kadar taşınmalıdır” önerilerinde bulunuldu.

►ORTAK KULLANILAN EKİPMANLAR KULLANILMAMALIDIR

Açıklamanın “Diğer mekanlar ve kullanım yerleri” başlıklı bölümünde de mutfak, çay ocakları ve kat mutfakları, kafeterya, yemekhaneler ve asansörlere ilişkin önemli uyarılarda bulunularak şu ifadelere yer verildi:

Katlarda ortak kullanılan ekipmanlar (çay, kahve makinası vb.) kullanılmamalıdır. Çay ocaklarında sadece çay ocağı personeli bulunmalı, çay ocağı personeli dışında kimse çay ocağına girmemelidir. Tek kullanımlık ve kapaklı bardaklar kullanılmalıdır. Çöp kovaları sensörlü veya ayak ile açılabilir pedallı tip, şeker poşetli ve tek kullanımlık, çay karıştıcıları da tek kullanımlık ahşap veya plastikten olmalıdır. Su sebilleri kullanıma kapalı olmalıdır. Ortak alanlara yiyecek konulmamalıdır.

Yemekhanede tüm hijyen kuralları gözetilerek ve yemeğe çıkış saatleri planlanarak hizmet verilmeli, menüler salgın döneminde bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde düzenlenmelidir. Yemekhaneye giren tüm malzeme paketleri silinmeli, sebze ve meyveler uygun sistemlerle yıkanmalıdır. Yemek alımı sırasında özellikle sosyal mesafe kurallarına uyulması denetlenmelidir. Açık büfe uygulaması kaldırılmalıdır.

►MÜMKÜNSE ASANSÖRLERE BİNİLMEMELİ

Zorunlu olmadıkça asansöre binilmeyip mümkünse merdivenler kullanılmalıdır. Asansörlerde taşınan insan sayıları azaltılmalıdır. Bir metrekareye ye bir kişi olmak üzere kulanılmalıdır. Asansör kabini bekleme halindeyken gerekli ayarlamalar yapılarak kabin kapıları açık olacak şekilde beklemesi sağlanmalıdır. Asansörün beklediği katta binanın dış havaya açılan kapısı veya penceresi varsa açık tutulmalıdır.