İstifaların öfkeyi dindiremeyeceğini söyleyen Ghadban “Lübnanlıların öfkesi patlama ile birlikte başka bir boyuta taşındı. İstifa yetmez, hesap vermesi gerekiyor. Sokaktaki mücadele devam edecek” diyor.

Öfke Günü'nü örgütleyenlerden Khodr Ghadban: Yeni bir ülke istiyoruz

Özde ÇELİKBİLEK

Beyrut Limanı’nda gerçekleşen patlamanın ardından halk sokaktan ayrılmıyor. Ekonomik kriz içerisinde olan Lübnanlılar, “öfke günü” olarak adlandırdıkları eylemlere devam ederken istifaların samimiyetine inanmadıklarını dile getiriyor. Daha şeffaf ve adil bir yargılama isteyen Lübnan İlerici Sosyalist Partisi üyesi Khodr Ghadban neden sokağa çıktıklarını, binlerce kişinin öfkesini ve taleplerini BirGün’e anlattı.

Lübnan’da her kesimden insanların sokakta olduğunu vurgulayan Ghadban “Kitlenin büyük bir çoğunluğunu gençler, kadınlar ve ekonomik krizin en ağır etkilerini hissedenler, işsizler oluşturuyor. Yaşanan patlamanın sorumluluğunun kişilerde değil, kurumların eksikliğinden kaynaklandığını dile getirenler, sosyal medyadan yaptıkları duyurular ile birlikte kalabalık şekilde sokağa çıktılar. Fakat bu durum, sadece 4 Ağustos tarihinde yaşanan patlamanın ardılı olduğunu söylemek, Lübnan halkının kriz ve sistem karşısındaki mücadelesine haksızlık olacaktır. Pandemi öncesinde hükümetin ekonominin kötü gidişine müdahale edememesi ve artan baskı rejimine karşı sokağa çıkan Lübnanlıların öfkesi, patlama ile birlikte başka bir boyuta atladı” dedi.

ÇÖZÜM ÜRETEMİYORLAR

Eylemlerin başından itibaren meydanlarda olan Ghadban yaşanan bu öfkenin nedenini şu şekilde aktarıyor: “Hizbullah yönetiminin patlama öncesinde Lübnan halkının sorunlarına çözüm bulamadığı ortadaydı. 6 aydır yoğun bir şekilde hissettiğimiz bu ekonomik kriz, patlamadan sonra ise Hasan Diab’ın gerçeklerden kopuk bir siyaset yürüttüğü görülüyor.”

İşsizliğin, yolsuzluğun olmadığı demokratik bir Lübnan

Patlamanın ardından geçen 6 gün içerisinde gelen istifalar insanların öfkesini durdurmuş gibi görünmezken Ghadban, istifaların bir şeyi değiştirmeyeceğini, tüm sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtiyor.

“Michel Aoun ve Hasan Diab patlayıcıların orada olduğu biliniyordu. Bu istifalar ve cezalandırmalar göstermelik. Bu yönetici gruba kesinlikle güvenmiyoruz, Aoun-Hizbullah ikilisinin Lübnan’ı yönetmesine izin vermeyeceğiz” diyen Ghadban hükümetin sorumluluğu kişilere atma çabasını inandırıcı bulmadıklarını kaydediyor. Ghadban sözlerini şöyle noktalıyor: “Vatandaşlarını koruyan, vatandaşları arasında ayrımcılık yapmayan, ekonomide yolsuzluk tartışmalarının olmadığı yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Demokratik bir ortamda adil ve yeni bir seçim yapılarak ülkede refahın ve barışın sağlanması gerekiyor. Hükümetin bu süreci “şeffaf ve adil” bir şekilde yürütmeli. Sokaktaki mücadele devam edecek.”