Artan yoksulluğa ve kıtlığa, her geçen gün gelen zamlara tepki göstermek için sokağa çıkan yurttaşlar, "İnsanca bir yaşam istiyoruz. Öfkemiz artık korku dağlarını aşalı çok oldu. Bu sesi susturamayacaksınız" dedi.

Öfkemiz korku dağlarını aşalı çok oldu

Berkay SAĞOL

SOL Parti Manisa İl Örgütü her geçen gün halkın sırtına binen yeni zamlara karşı Manolya Meydanı'nda eylem yaptı. SOL Parti Manisa İl Başkanı Nadir Güven, ülkede açlık ve yoksulluğun arttığına vurgu yaparak, "Bir avuç harami dışında herkes kriz altında eziliyor. Döviz kuru yükseltilerek birilerine servet aktarılırken, halkın payına daha çok açlık daha çok yoksulluk düşüyor. Şatafat içinde yaşamaktan geri kalmayanlar, kuru soğan ile direnme çağrısı yaptıkları emekçi halkı kuru ekmeğe muhtaç hale getiriyorlar. Temel gıda maddeleri her gün zam yağmuruna tutuluyor. Market raflarında fiyat etiketleri birbiriyle yarışırken alışverişlere kota uygulanıyor, dolaylı vergiler ve KDV halkın kamburunu daha da artırıyor. Temel gıda maddelerinin üretim ve tüketimine yansıyan KDV’ler sıfırlanmalıdır. Ekmek, salça, sıvı yağ, soğan, patates, süt, yoğurt, un gibi temel gıda ürünlerinin fiyatları sabitlenmelidir" dedi.

TÜM YURT HİZMETLERİ KAMULAŞTIRILMALI

4-6 yaş arası çocuklar için dini eğitimin zorunlu hale getirilmek istendiğini belirten Güven, "Öğrenciler, ücretsiz eğitim ve barınma haklarından mahrum kaldıkları için cemaat yurtlarının kucağına itiliyor. Antalya’da gerici İlim ve Kültür Derneği yurdunda bir üniversite öğrencisi canice katledildi. Bu cinayetin sorumlusu kamunun birikimlerini ücretsiz eğitim ve barınmaya ayırmak yerine tarikatlara aktaran iktidardır. Yoksul emekçi halk çocukları bile isteye tarikatlara mahkum edilmektedir. Tüm yurt hizmetleri kamulaştırılmalı ve ücretsiz olarak öğrencilerin hizmetine açılmalıdır" diye konuştu.

"İktidar, asgari ücrete ‘fevkalade zam’ yapacağız diyor. Hayat pahalılığının, enflasyonun altında bu zammın tek bir günde eriyeceğini herkes biliyor" ifadelerini kullanan Güven, şunları söyledi: "Ülkemizi bu karanlıktan, bu kötülükten kurtarmak zorundayız! Bu yüzden örgütlenmek dışında bir seçeneğimiz yok. Kurtuluş Savaşı dedikleri ekonomi politikası halkın cebindekilere el koymaktan ve memleketi parsel parsel satmaktan ibarettir. Her yerde örgütlü mücadelemizi büyütelim. Karanlık düzene bir son verelim."

Artvin Hopa’da toplanan yurttaşlar hayat pahallığını protesto etmek için Hopa Parkı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. "Geçinemiyoruz" diyen yurttaşların gerçekleştirdiği eylemde konuşan Volkan Altunkaya, "Bir yanda evini nasıl ısıtacağını, kömürü, odunu nasıl alacağını, kirasını nasıl ödeyecegini, evine ekmek nasıl götüreceğini, çocuklarını nasıl okutacağını düşünenenlerin Türkiyesi; diğer yanda milyarca maaşı yetmeyip ayrı ayrı kurumlardan 80-100 bin TL maaş almanın yollarını bulup ülkeyi yöneten AKP’lilerin ve yandaşlarının ülkesi var” dedi. Ekonomik krizle birlikte sağlıkta da büyük bir krizin doğduğunu belirten Altunkaya, "Yılbaşından sonra zam gelecek diye piyasaya sürülmeyen ilaçlardan kaynaklı hepimizi büyük bir ilaç krizi bekliyor. Ülkede atanamayan binlerce ögretmen, sağlık emekçisi iş bulamayan üniversite ögrencisi ya inşaatlarda ya da bilmedikleri bir işyerinin karanlığında hayata veda ediyor. Üniversite ögrencileri yurt bulamadığı için sokaklarda kalıyor. Kalacak yerleri olmadığı için sokakta kalmalarına dahi tahammül edemeyen iktidar polis şiddetini devreye sokuyor. Aileler çocuklarını nasıl okutacaklarını kara kara düşünürken bazıları çocuğuna defter kalem alamadığı için intihara sürükleniyor. Artık sadece nefes almak değil insanca bir yaşam istiyoruz. Öfkeliyiz ve öfkemiz artık korku dağlarını aşalı çok oldu. Bu sesi susturamayacaksınız. Hep birlikte mücadele ederek bu karanlığı yırtacak ve krizi halkın sırtına yüklemeye çalışanlardan hesap soracağız" dedi.