Cumartesi Anneleri, 27 yıl önce işkenceyle katledilen Düzgün Tekin’in faillerinin açığa çıkarılmasını istedi. Annesi Elif Tekin, yıllar önce “Oğlum Düzgün neredesin? Cevapsızım, yönsüzüm” demişti.

"Oğlum Düzgün neredesin?"
Fotoğraf: MA

HABER MERKEZİ

Cumartesi Anneleri’nin 914’üncü hafta eyleminde, sosyalist kimliğiyle bilinen ve 27 yıl önce İstanbul’daki evinden ayrıldıktan sonra JİTEM’e bağlı güçler tarafından kaçırılarak işkenceyle öldürülen 21 yaşındaki Düzgün Tekin’in akıbeti soruldu.

Cumartesi Anneleri’nin avukatlarından Ümmühan Kaya, yetkililerin sergilediği kayıtsızlığın bir işkence yöntemi olduğunu vurgulayarak, “Bu bir suçtur” dedi. 27 yıl önce kaybettirilen Düzgün Tekin’in hikâyesini anlatan Kaya, ilk olarak Tekin’in annesi Elif Tekin’in yıllar önce “Oğlum Düzgün neredesin? Seni bulmak için Cumartesi Anneleri’ne katıldım. Cevapsızım, yönsüzüm!” sözlerini anımsattı.

SÜREKLİ TAKİP EDİLİYORDU

Düzgün Tekin’in kaybettirildiği dönemde sendikal mücadele yürüttüğünü aktaran Kaya, Tekin’in o dönem ailesine polisler tarafından sürekli takip edildiğini söylediğini belirtti. Tekin’in kaybedilmesinden sonra ailesinin tüm resmi kurumlara başvurduğunu ve o süreçten sonra İHD’nin yasal süreç başlattığını, AfF Örgütü’nün kampanya düzenlediğini aktaran Kaya, şunları söyledi: “Basına da yansıyan itiraflarda Kasım Açık, Düzgün Tekin’in, kendisinin de içinde bulunduğu itirafçılar, polis memurları ve askerlerden oluşan JİTEM birimi tarafından sorgulanarak öldürüldüğünü söyledi. Düzgün’ün bedenini de Edirne yakınlarında askeri alan içinde bulunan Çadırkent çöplüğüne gömdüklerini anlattı.”

İtirafçı Açık’ın bu açıklamalarının ardından 27 Mayıs 1997 tarihinde Tekin’in ailesinin arama çalışmaları için Çadırkent’e gittiğini belirten Kaya, yetkililerin de o süreçte göstermelik bir arama çalışması başlattığını fakat bir sonuç alınamadığını hatırlattı. Kaya, “Kasım Açık’ın itirafları kendi el yazısı ve imzası ile savcılığa verilse de etkin bir soruşturma yürütülmedi. Bugüne kadar yetkili makamlardan Düzgün Tekin’in akıbetine yönelik hiçbir açıklama yapılmadı, hukuk işletilmedi ve dosya cezasızlık zincirinin bir halkasına dönüştürüldü” dedi.

DAĞLAR, TAŞLAR, KUŞLAR BANA YÖN VERİN

Çadırkent’teki çöplükte elleriyle oğlunun kemiklerini bulmaya çalışan baba Veli Tekin’in oğluna kavuşamadan yaşamını yitirdiğini, annesi Elif Tekin’in hâlâ oğluna kavuşmayı beklediğini ifade eden Kaya, anne Tekin’in Galatasaray Meydanı’nda gerçekleşen bir eylemde, “Dağlar, taşlar, kuşlar bana yön verin, ben oğluma kavuşayım” diye haykırdığını dile getirdi.