Gezi Direnişi’nde, polisin ateşlediği gaz fişeğiyle başından vurulan ve 269 gün sonra yaşamını yitiren Belkin Elvan, dün Okmeydanı’nda vurulduğu yerde anıldı

‘Oğlumun katili tepedekidir’

ZEYNEP KURAY - CEREN SÖYLEMEZ

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’ndaki evinin yakınında ekmek almaya giderken polisin ateşlediği gaz fişeğiyle başından vurulan ve 269 gün hastane yaşam mücadelesi verdikten sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan, iki yıl önce vurulduğu yerde ve mezarı başında anıldı. Anmada, Taksim Dayanışması ile Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının yanı sıra DEV-LİS ‘ üyesi öğrenciler de hazır bulundu.

Berkin’in ailesi Gülsüm ve Sami Elvan’la birlikte, çok sayıda yurttaşın katıldığı anma töreninde, Berkin’in vurulduğu yere, ekmek ve karanfiller bırakıldı. Bazı gençler Berkin maskeleri taktı.

‘PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ'
Mezarı başında anma düzenleyen Elvan Ailesi, adalet yerini buluncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı. Mezar başında ağıtlar eşliğinde gözyaşlarına boğulan Anne Gülsüm Elvan, kendisini miting meydanlarında yuhalatan Tayyip Erdoğan’a “Oğlum onun itibarını sıfıra indirdi” derken, sadece adalet istediklerinin altını çizen baba Sami Elvan, “Berkin'in katili en tepedeki insandır. Ben onun peşini bırakmayacağım" dedi.

‘SADECE ADALET İSTİYORUZ'
Hiç kimseden bir çöp dahi istemediklerini belirten baba Elvan şunları söyledi: “Biz sadece adaletin gelmesini istiyoruz. Bugün bu adalet sadece Berkin Elvan’ın ailesine lazım değil, yarın ve yarından daha yakın en tepedeki insana lazım olacak. Biz sadece diyoruz ki, ‘Berkin’i vuran insanlar yargılansın’. Aslında Berkin’in katili de en tepedeki insandır bunu hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bugün ben onun peşindeyim, bırakmayacağım yakasını”.

‘YÜZDE 60'A SESLENİYORUM'
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Berkin’in ekmek almaya gittiğine dair bir belge olup olmadığını saorguladığını hatırlatan Elvan, “Ekmek almanın belgesini sordu, ama hırsızlıkların belgesini sormadı. Evet, benim çocuğum ekmek almaya çıktı. Biz belgesini de veririz gerekirse, her şeyini de veririz. Yüzde 60’a sesleniyorum buradan herkes şapkasını gözünün önüne getirsin, Gezi her şeyi ortaya koyuyor” diye konuştu.
Berkin, vurulduğu yerin ardından mezarı başında da anıldı. Anne Gülsüm Elvan, Berkin’in mezar taşını öptü, “Oğlum arkadaşların karne aldı, sen neredesin” diye bağırdı. Daha sonra mezarın üzerindeki fotoğrafın üzerine kapanan Elvan, dakikalarca ağladı.

'SORUŞTURMA BASKI ALTINDA'
Anmada Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma hakkında bilgi veren Avukat Oya Arslan soruşturma savcısının değiştiğini hatırlatarak, savcının kendilerinden kaçtığını aktardı. Arslan “Yargılama süreci yürütülemez durumda ve savcılar, hakimler baskı altındalar" diye konuştu.

Unutulmasın diye… Berkin için nerede ne demişti?