İş bulamadığı için KYK borcunu ödeyemeyen üniversite mezunları, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildiriliyor. Aldıkları düşük ücretlerle öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen mezunların da maaşlarına haciz geliyor. Yeni kayıt yaptıranlar ise kapasite yetersizliği olan devlet yurtlarına nasıl yerleşebileceğini düşünüyor.

KYK borcunu ödeyemeyen 280 bin kişi bakanlığa bildirildi!

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Genç işsizlik oranının resmi verilere göre yüzde 26,7’ye ulaştığı Türkiye’de, KYK borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaştı. Üniversite öğrencileri, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle barınma problemi yaşarken işsiz üniversite mezunları da KYK borçları nedeniyle isyan etti. Borç vadesi dolan 280 bin üniversite mezunu, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi. Düşük ücretlerle iş bulabilen öğrenim kredisi borçlusu üniversite mezunlarının en büyük korkusu ise maaşlarına haciz uygulanması oldu.

MEMURLAR PAZARLIK YAPIYOR

Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) dikkate alınarak uygulanan faiz, borçların giderek büyümesine yol açtı. ÜFE’nin Mayıs 2018- Mayıs 2019 arasında yüzde 28,7 artması nedeniyle, öğrenim kredisi borçları içinden çıkılamaz tutarlara ulaştı. Öğrenim kredisi başvurusu sırasında 16 bin TL’ye imza atan bazı öğrencilerin borçları, zaman içinde uygulanan faizle birlikte 22 bin TL’ye kadar çıktı.

Borcunu ödeyemediği için banka hesaplarına haciz gelen Gökhan Y. BirGün’e konuştu. Vergi memurunun, hesapları üzerindeki haciz işlemin kaldırılması için kendisiyle pazarlık yaptığını söyleyen Gökhan Y., yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bir sabah bankadan, ‘Bankamıza ulaşan e-haciz bildirimine istinaden hesaplarınıza bloke konulmuştur’ mesajı geldi. Veraset ve Harçlar Dairesi’ne gittim. Banka dökümlerime baktılar. Memur bana, ‘Durumun iyi görünmüyor’ dedi. Bütün faizlerle birlikte toplam borcun yüzde 30’unu peşin ödemem durumunda haczin kaldırılacağını söyledi. Beş bin lira ödeyemeyeceğimi söyleyince, ‘Dört bin lira ver o zaman’ yanıtını aldım. O tutarı da karşılayamayacağımı öğrendiğinde, “Bari üç olsun’ dedi. Cebimde 500 lira olduğunu söylediğimde ise ‘O kabul edilmez’ diyerek beni gönderdi.”

BOŞ YATAK TALEBİN ALTINDA

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verilerine göre, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde devlet yurdu için başvuran 427 bin 152 adaydan yalnızca 381 bin 852’si yurda yerleşebildi. YÖK’ün verilerine göre sayıları 7 milyonu aşan üniversite öğrencisine karşın KYK’nin yurt kapasitesi 671 bin 508’de kaldı. Devlet yurtlarında mevcut boş yatakların kapasitesinin ise talebin çok altında olması dikkati çekti. Kredi ve Yurtlar Kurumu, yeni dönem için 244 bin 743 boş yatak bulunduğunu açıkladı.

BARINMA TELAŞI

Mezun üniversiteliler öğrenim kredisi borcuyla uğraşırken üniversiteye yeni başlayacak olanlar da barınma problemini çözme telaşına düştü. 26 Ağustos’ta sona erecek yurt başvuruları için e-devlet üzerinden işlemlerini gerçekleştiren öğrenciler, devlet yurtlarının kapasite yetersizliği nedeniyle açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

HAFTANIN ÖNERİLERİ

Kitap: Tante Rosa- Sevgi Soysal (1968)
Bu hafta üniversiteli öğrenciler için iki kitap önerimiz var. İlki Tante Rosa. Kitap, birbiriyle bütünleşen 14 hikâyeden oluşur. Sevgi Soysal, anneannesinden kendine doğru uzanan bir yol üzerindeki yaşanmışlıklarla “kadınlığı” anlatır. Yayımlandığı dönemde çokça eleştiriye maruz kalan kitap günümüzde de Sevgi Soysal’la tanışmak ya da tekrar okumak için bizleri bekliyor.

Kitap: Geniş, Geniş Bir Deniz- Jean Rhys (1982)
Charlotte Brontë’nin ünlü eseri Jane Eyre (1847) hâlâ hafızanızdaysa, bu kitabı da okumalısınız. Kitaptaki “çatı katındaki deli kadının” ilham verdiği kitap, deliliği, kadınlığı, geçmişi ve eksik bırakılanları irdeler. Kronolojik olarak ilk kitaptan öncesini anlatır, bu nedenle bitirdiğinizde hikâyeler yapboz parçaları gibi birleşecektir. Kitapta anlatılan ilişkiler ve günümüzdeki yansımaları mutlaka okunmaya değer.

EĞİTİMDE NELER OLDU?

  • Köy okullarının kapatılması ve öğretmen yetersizliği nedeniyle geçen yıl 1 milyon 324 bin 960 öğrenci taşımalı eğitime mecbur kaldı. (16 Ağustos)
  • Gölge bakanlık olarak da bilinen Maarif Vakfı’na devlet bütçesinden aktarılan para 1 milyar 264 milyon TL’ye ulaştı. (16 Ağustos)
  • DEÜ GSF’nin taşınmasına karşı “Fakülteme Dokunma” direnişi sürerken, açılan yürütmeyi durdurma davasında karar bekleniyor. (18 Ağustos)
  • Son bir buçuk yıldır maaşları gecikmeli ödeyen Doğa Koleji’nde yaklaşık 8 bin öğretmene 2 aydır hiç ödeme yapılmadı. (19 Ağustos)
  • Lise kontenjanları, öğrencileri seçeneksiz bıraktı. Yerleştirme komisyonları, akademik liselerin kontenjanlarının dolması nedeniyle öğrencileri imam hatip ya da meslek liselerine yönlendiriyor. (19 Ağustos)
  • İşçilere yüzde 8, memurlara ise yüzde 4 zam teklif edilen günlerde, KYK yurtlarına yüzde 20 zam yapıldı. En düşük yurt ücreti 200TL oldu. (20 Ağustos)
  • MEB ile ÖNDER İmam Hatipliler Derneği arasında yapılan protokol ile okulların spor salonları derneğe tahsis edildi. (20 Ağustos)
  • Bolu’da hiçbir liseye yerleştirilmeyen 384 öğrencinin sesini duyurmak isteyen veliler Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. (21 Ağustos)
  • “Türkiye’de şeriat devleti kurmak istemek” suçlamasıyla kapatılan Zehra Vakfı’nın Ankara’da açtığı okulda, MEB kuralları yok sayılıyor. (21 Ağustos)
  • Kayıt için okullarına giden üniversite öğrencilerini AGD, TÜGVA ve İHH gibi gerici kuruluşların yanı sıra AKP Gençlik Kolları ile Ülkü Ocakları karşılıyor. (22 Ağustos)

YALANLAR

“Üniversite sayısı çok dediler, altyapı yok, öğretim elemanı yok dediler. Biz süratle mesafe alacağız. Bütün üniversitelerimizin dünyayla rekabet edebilir bir noktaya ulaşması için gayret göstereceğiz.”
Recep Tayyip Erdoğan, 12.09.2008

“Mesleki teknik eğitime büyük önem veriyoruz. Bu ülkenin önümüzdeki birkaç yıl içinde bir istihdam travmasıyla karşılaşmasını, mesleki eğitimle engelleyeceğiz.”
Ziya Selçuk, 07.02.2019

GERÇEKLER

Türkiye’deki 78 devlet üniversitesine bağlı 273 bölümde akademisyen (profesör, doçent, doktor öğretim üyesi) yok.

Eğitimin kalitesi, mezunlarının iş bulma oranı gibi ölçütlerin esas alındığı dünya genelindeki sıralamada Türkiye’den ilk 500’e giren üniversite yok.

TÜİK verilerine göre;

Meslek Lisesi mezunlarında işsizlik oranı %13,1.
Meslek Lisesi mezunu olup kendi alanında iş bulamayanların oranı, bazı bölümlerde %60’lara kadar yükseliyor.