KYK yurtlarında sorunlar bitmiyor. İzmir Bornova’da bulunan KYK yurtları, öğrenci kapasitesini kaldıramıyor. Okul açılmadan ücretleri alınan Zübeyde Hanım KYK Yurdu’nda olumsuz koşullardan öğrenciler şikâyetçi.

Öğrenci yurdunda ne ararsan yok!
Fotoğraf: BirGün

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Üniversite öğrencilerinin barınma problemi her geçen gün artmaya devam ediyor. İzmir Ege Üniversitesi (EÜ) ana kampüs içerisinde yer alan ve yeni açılan Zübeyde Hanım KYK kız yurdunda kalan öğrenciler, 4 kişilik tasarlanmış odalarda 6 kişi kalmaya zorlanıyor. Yurtta, internet, güvenlik konularında hazırlıkların bile tamamlanmadığı öğrenildi. Ayrıca yurtta, öğrencilerin kıyafetlerini yıkamaları, ders çalışmaları, duş alabilmeleri için gereken sistemin de henüz sağlanmadığı belirtildi.

Yaşadığı sıkıntıları anlatan bir üniversite öğrencisi, “En pahalı KYK yurdunda kalıyorum. Verdiğim ücretlere rağmen aldığım hizmet resmen hapishanede kalıyormuşum hissi uyandırıyor. Şu anda yurt odaları çok küçük ranzalı olarak ayarlanmış. Odalar 4 kişinin kullanımını karşılayacak şekilde ayarlanmış fakat biz odada 6 kişi yaşamaya çalışıyoruz. Dolaplar 6 kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değil. ‘Yeni dolap getireceğiz’ diyorlar ama hâlâ görünürde bir şey yok. İnsanlar odalarına bir türlü yerleşemiyor, odadan odaya sürükleniyorlar. Akademik takvime göre bizim geleceğimiz tarih belirlenmişti ama şu an hiçbir düzen oturmuş değil” dedi.

YAŞANMIYOR

Altı kişiye çıkartılan odalarda yaşayamadıklarını söyleyen bir diğer öğrenci ise, “Eylül ayının KYK ücretini önceden almalarına rağmen, geldiğimizde hiçbir hazırlığın olmadığını gördük. Çamaşır makineleri daha yeni geldi ve biz yaklaşık 2 haftadır çamaşır yıkayamıyorduk. Çamaşır yıkamak için sıraya girmek gerekiyor. İnsan kapasitesini karşılayacak yeterlilikte hazırlıkları yok. Halen internet bağlatılmadı ve bulunduğum konumda kendi mobil veri bağlantım bile çekmiyor. 4 kişilik odada 6 kişi yaşamaya çalışıyor ve çalışma ortamında 4 kişilik masayı kullanmaya çalışıyoruz. Hiçbir öğrenci bu durumdan memnun değil. Bırakın ders çalışmayı yaşayamıyoruz bile” dedi.

Öğrenci sözlerine şunları ekledi: “Ben hiçbir şeye doğru düzgün yetişemiyorum çok fazla insan var, yemekhaneye en son gidersen yemek kalmıyor. Eğer erkenden gidersen saatine kadar orada sıra beklemen gerekiyor. Vaktimi hiçbir şekilde ayarlayamıyorum. Müdüre gidip internetin olmadığını ve ne zaman bağlatacaklarını sorduğumda KYK müdürü dalga geçer gibi, ‘6 aya takılır’ gibi bir cevap verdi. Ben bir öğrenci olarak şu anda kaldığım yerde internete erişim sağlayamıyorum. Gerçekten birçok ders işlemlerini internetten yapmak durumunda olduğumuz bu çağda internet erişimi sağlayamamak çok komik bir durum.”

Güvenlik önlemlerinin eksikliği yüzünden yurtta hırsızlıkların yaşandığını belirten bir diğer öğrenci de, “Güvenlik sistemi çok kötü. Biz normalde parmak basıp içeriye giriyoruz. Fakat Zübeyde Hanım yurdunda bloklarda hiçbir şekilde güvenlik kontrolü yok. İsteyen kişi içeriye girebiliyor ve bu yüzden bir iki tane hırsızlık olayı da yaşandı yurt içinde. Odada duşa girmek istediğimiz zaman çok dar bir alanda 6 kişi sırayla duş almak zorunda kalıyoruz. Koğuş gibi yaptıkları bu sistemde insan hiçbir şeye odaklanamıyor. İlk geldiğimizde tesisat sistemi hiç sağlam değildi. Yeni bir yurt aslında burası ama lavabonun duvara bağlanmaması sebebiyle su akıtıyordu çoğu zaman” ifadelerini kullandı.