Farklı eyaletlerden Berlin'e gelen öğrenciler, koronavirüs salgınına karşı hükümetin kayıtsız kaldığını söyleyerek eylem yaptı. Köln Üniversitesi Öğrenci Komisyonu Başkanı Eugen, bakanın ya öğrencileri önemsemediğini ya da kabiliyetsiz olduğunu, mevcut durumun başka türlü açıklanamayacağını söyledi

Öğrenciler Berlin’de eylemde: Bakan bizimle alay ediyor!

EGEHAN ÜNLÜ – BERLİN

Almanya’nın farklı yerlerinden Berlin’e gelen öğrenciler, cumartesi günü hükümetin korona sürecinde mağdur olan öğrencilerin problemlerine kayıtsızlığını protesto etti. Eylemciler Federal Araştırma ve Eğitim bakanı Anja Karliczek’i istifaya çağırdı.

Okurken çalışmak zorunda olan birçok öğrenci korona krizinde işini kaybetmiş, sosyal sigorta sistemlerinden muaf tutuldukları için ise kısaltılmış iş parası gibi kriz dönemindeki desteklerden yararlanamamıştı. Bunun yanı sıra dijital ortama taşınan eğitimin getirdiği ek masraflar da öğrencileri zorlamış, zayıf sosyo-ekonomik arkaplandan gelen binlerce öğrenci okulu bırakmak tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Hükümet ise bu konuda uzun süre kayıtsız kalmış, geciken tedbirler ise yetersiz bulunmuştu.

ÖĞRENCİLER EYLEMDE

8 Haziran’da Almanya’nın birçok yerinde bu durumu protesto etmek için yapılan eylemlere, Cumartesi günü Berlin’de merkezi bir eylemle devam edildi.

Eyleme çağrıyı Serbest Öğrenci Birlikleri (fzs), GEW Sendikası, yerel öğrenci temsilcilikleri ve siyasi partilerin oluşturduğu ’’Dayanışmacı Dönem“ (Solidarsemester) adı altında oluşturulan platform, ‘’1 Milyon için 1 Milyar’’ sloganıyla yaptı. Eyleme yağmurlu havaya rağmen Almanya çapındaki birçok üniversiteden 400’e yakın öğrenci temsilcisi, sendikacı ve siyasetçi katıldı.

Merkez tren garından kalkan kortej, Araştırma ve Eğitim Bakanlığı önünden geçerek, Humboldt Üniversitesi Hukuk Fakültesi önündeki Bebelplatz’da son buldu. Yürüyüş boyunca çeşitli temsilciler söz aldı. Destek programının öğrencilerin gerçekliğiyle uyuşmadığı vurgulandı, bakan istifaya çağrıldı. Konuşmacılardan biri, bu durumun en büyük mağdurlarının göçmen ve mülteci öğrenciler olduğunu, bu grubun durumunun da her zaman dikkate alınması gerektiğini aktardı.

BirGün Avrupa’ya konuşan Köln Üniversitesi Öğrenci Komisyonu Başkanı Eugen, bakanın ya öğrencileri önemsemediğini ya da kabiliyetsiz olduğunu, mevcut durumun başka türlü açıklanamayacağını aktardı. Ayrıca SPD’nin de koalisyon ortağı olarak bakana baskı yapması gerektiğini, talepler karşılanana kadar da mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Öğrencilerin temel talepleri, yardım paketinin artırılması, işsizlik yardımının öğrencilere açılması ve eğitim bursu sağlayan BAFöG’ün kapsamının genişletilmesinden oluşuyor.

ogrenciler-berlin-de-eylemde-bakan-bizimle-alay-ediyor-747167-1.

GİRİŞ KONUŞMALARINDA EĞİTİMDEKİ YAPISAL SORUNLARA YER VERİLDİ

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) Genel Başkan Yardımcısı Andreas Keller, hükümetin sabırlarını taşırdığını, milyarlarca avroluk koruma şemsiyesinin öğrencileri açıkta bıraktığını aktardı. Bakanın eylemsizliğini ise kasten ihmal olarak değerlendirdi. korona krizinin Almanya’daki eğitim sisteminin yapısal sorunlarını da ortaya çıkardığını vurgulayan Keller, Almanya’nın akademik olmayan bir aileden gelenlerin üniversiteye gitme şansının en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi. Bunun için de öğrenci destek programı BAFöG’ün, bugünkü kısıtlamalardan arındırılarak tüm öğrencileri kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi. Öğrenci temsilcilikleri ve sendikaları „korona lockdown“ının „eğitim breakdown“ına dönüşmemesi ve yapısal reformlar için beraberce mücadelede bulunmaya çağırdı.

Sol Parti Federal Meclis Grubu‘nun yüksek okullardan sorumlu sözcüsü Nicole Gohlke, durumu iyi olmayan öğrencilerin okurken çalışmak zorunda olduklarını vurguladı. Bakanın programının ise bu öğrencileri; fakirlik sınırının altında yaşama borçlanma ya da okulu bırakma arasında tercihe zorladığını söyledi. Gohlke Hristiyan Demokratlar’ın yıllardır çok fazla öğrencinin üniversitede okuduğundan şikayetçi olduğunu hatırlattı ve bu krizde birçok öğrencinin okulu bırakmasının belki de Hristiyan Birlik partilerinin işine geleceğini söyledi. Gohlke krizin sosyal bir kriz olduğunu ve kimsenin bir neslin geleceğini tehdit ettiğini, silah sanayii ve Lufthansa’yı milyarlarla destekleyip eğitime destek olmayanların pusulasının bozulduğunu vurguladı.

KORONA KRİZİ ÖĞRENCİLERİ VURDU

Eyalet seviyesinde ve yerel inisiyatiflerin sağladığı öğrencilere sağladığı küçük çapta kredi ve destekler çok düşük bir seviyede kaldı. Federal hükümet, öğrencilerin durumuyla ilgili krizin ilk iki ayında eylemsiz kaldı. Mayıs başında ise en çok zorluk çekenlere yönelik 100 milyon avroluk yetersiz bir mali destek programı açıklandı. Buna ek olarak , öğrencilerin yüksek faizli borçlandırılamasa anlamına gelen bir kredi programı, faizsiz imajı verilerek kamuoyuna duyuruldu. Ancak desteklerin dağıtımına bugüne kadar başlanamadı, başvuru platformu ve telefon hatları ise yüksek talepten kısa süreli devre dışı kaldı.

BAKAN’IN AÇIKLADIĞI DESTEK PROGRAMI ÖĞRENCİLERLE ALAY EDİYOR

Federal Araştırma ve Eğitim Bakanı Karliczek‘in (CDU) öğrencilere destek programı olarak açıkladığı programın teknik ayrıntıları ise geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Bu kapsamda en fazla ihtiyaç sahibi olan öğrencilere Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları için aylık 500 €‘ya kadar destek sunulacağı duyuruldu. Ancak başvuranların banka hesabında bulunan miktarın bu meblağdan düşüleceği, her ay da başvurunun yenilenmesi gerektiği bildirildi. Bazı bölgelerde, işlem masraflarının da bu destekten düşüleceği de göz önünde bulundurulduğunda hükümetin destek konusunda ciddi mi olduğu yoksa sadece göz boyamayı mı amaçladığı sorgulanıyor.

Almanya’da üniversite ve yüksek okullarda 3 milyona yakın öğrenci kayıtlı. 100 milyon avronun ise bir öğrencinin toplamda 1500 € destek alması düşünüldüğünde en fazla 67.000 öğrenciye yeteceğini hesaplamak mümkün. Bu da her 100 öğrenciden sadece 2’sine tekabül ediyor. Kapsam olarak çok dar olan desteğin miktarı da yetersiz. Almanya’da federal öğrenci destek programı BAFöG bir öğrencinin ihtiyacını aylık 860 € üzerinden hesaplıyor. Bunun dışında yardımların geçmiş ayları kapsamaması, her ay tekrar başvuru yapma gerekliliği de eleştiriliyor.

TALEPLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öğrencilerin çoğunlukla çalıştıkları eğlence ve gastronomi sektörleri krizden en çok etkilenen sektörlerden. Son yapılan bir araştırmaya göre kriz esnasında öğrencilerden %40’i işini kaybetmiş durumda. Düşük gelirli ailelerden gelen öğrencileri destekleyen BAFöG programından yararlananların oranı ise %20’nin altında bulunuyor. Bu da birçok öğrencinin okurken ek desteğe ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Veriler öğrencilerin % 65’inin okurken çalıştığını gösteriyor. 2019 yılında BAFöG fonunda bulunan ve öğrencilere dağıtılmayan para miktarı ise 1 milyar avroya yaklaşıyor.

Kriz başından beri öğrenci temsilcileri ve birçok siyasi aktör BAFöG’ün daha çok kişiye açılmasını savunuyordu. Fırsat eşitliğinin sağlanmasında önemli rol oynaması gereken ve kısıtlayıcı düzenlemelerle yıllardır kapsamı daraltılan BAFöG’ün genişletilmesine ise bakan krizin başından beri karşı çıkıyor.