Eğitime verilen zorunlu ara nedeniyle ailelerinin yanına dönen üniversite öğrencileri, kalmadıkları yurt ve evin kirasını ödemek istemiyor. Öğrenciler, “Bir haftadır ‘Ödeme yap’ mesajları atılıyor” diyor

Öğrenciler çözüm bekliyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında eğitime verilen zorunlu aranın 30 Nisan’a kadar uzatılması, yeni bir tartışmaya kapı araladı. Okullarının kapanmasıyla ailelerinin yanına dönen yüz binlerce öğrenci, kalmadıkları yurdun parasını ödemek istemediğini belirtti. Öğrencilerin, sosyal medyada, “Öğrencine Sahip Çık Türkiye” etiketiyle başlattığı kampanyaya çok sayıda yurttaş da destek verdi. BirGün’e konuşan üniversite öğrencisi Zafer Yıldırım, Ankara’da özel yurtta kaldığını, geçimini bir giyim firmasında çalışarak sağladığını ifade etti. ‘Evden çıkmayın’ uyarısına uyabilmek için ailesinin yanına döndüğünü söyleyen Yıldırım, ‘’Yurt yönetimi kalmadığım odanın parası için bir haftadır mesaj atıyor. Ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.

Yurt yönetimine, ailesinin yanına dönmek zorunda olduğunu bildiren Yıldırım, bir haftadır, “Mart ve nisan ayı ödemenizi yapınız” mesajları aldığını söyledi. Koronavirüs salgının Türkiye’ye sıçramasının ardından annesinin çalıştığı iş yerinden ayrılmak zorunda kaldığını ifade eden Yıldırım, “Babam da bir lisede kantinciydi. Okullar kapanınca o da iş yapamaz duruma geldi. Bu şartlarda yurt ücretini nasıl ödeyebilirim?” diye sordu. Yurt yönetimlerinin bu süreçte anlayışlı davranmasını isteyen Yıldırım, “Eğer anlayış göstermeyeceklerse devlet bu işe çözüm getirmeli” diye konuştu.

AİLELERİMİZ İŞE GİDEMİYOR

Öğrenciler tarafından sosyal medyada başlatılan kampanya, kısa sürede büyük destek buldu. Twitter’ın, ‘Türkiye Gündemi’ listesinde ilk sıraya yerleşen kampanya kapsamında öğrenciler, taleplerini şu ifadelerle anlattı:

► Daha mart ayından nisanın kirasını istiyor yurt. Olağanüstü etik davranışınız karşısında virüs bu denli yayıldığı için ve yurdunuzda kalamadığımız için özür dileriz.

► Kalamadığımız özel yurda para ödemek istemiyoruz. Sosyal Devlet anlayışı gereği bize sahip çıkılmasını istiyoruz.

► Ailelerimiz işe bile gidemiyorken kalmadığımız evin parasını ödeyemeyiz.