Üniversiteleri ele geçirmek isteyen Saray, yaptığı rektör atamalarıyla birçok okulda baskılarını artırdı. Bu üniversitelerden biri olan ODTÜ’de öğrenciler ise baskılara direnmeye devam ediyor.

Öğrenciler direnerek kazanacak
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

AKP iktidarının üniversitelere yönelik uyguladığı ‘kayyum projesi’ ile öğrencilere ve akademisyenlere yönelik baskılar son zamanlarda iyice arttı. Bir taraftan Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamaları ve üniversitedeki hak ihlallerine yönelik eylemler devam ederken ODTÜ’de de AKP eliyle atanan Rektör Verşan Kök’ün baskı ve yasaklarına bir yenisi eklendi. Son olarak ‘Maraş depremi’ bahanesine sığınan Kök, bir kez daha ODTÜ Bahar Şenliği’ni iptal etti. Yasakla ilgili Evrensel’e konuşan öğrenciler ise yasakları tanımayacaklarının altını çizerek, “Biz, bu okulun ve bu ülkenin asıl sahipleri, yarattıkları karanlığa karşı umudu büyütmeye devam edeceğiz. Rektörlük ne derse desin biz bu şenliği bu bahar yapacağız” dedi.

YASAKLAR DİZ BOYU

Atanmış Rektör Kök ve öğrenciler arasında yasaklar nedeniyle tartışmalar ilk değil. Öğrencilere ve okul etkinliklerine yönelik uyguladığı yasakları ilk döneminden bu yana devam ettiren Verşan Kök, bu süre boyunca eleştirilerin odağında oldu. Mezuniyet töreninden, bahar şenliklerine kadar koyulan bütün yasaklara karşı öğrenciler ise dik durmaya devam etti. Rektör Kök’ün geldiğinden beri uyguladığı başlıca yasaklar ve Saray için gerçekleştirdiği uygulamalar şu şekilde gerçekleşti:

2018- KYK yurdu dayatması: Rektörlük ve Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) arasında Kavaklık'ta yapılmak istenen KYK yurdu için ODTÜ Mezunlar Derneği harekete geçmişti. Uzun süren davanın ardından 2020’de 11’,nci İdari Mahkemesi, protokolü hukuka aykırı bularak iptal kararı verdi.

2019 – Ödül için “Saraya git” dayatması: ODTÜ Rektörlüği, Üniversite Senatosu tarafından TÜBİTAK Teşvik Ödülü adaylığı onaylanan bir akademisyenden ödülü kazandığı takdirde Saray’a gideceğinin teminatını vermesini istedi. Bu pazarlığı yanlış bulduğunu ve böyle bir teminat vermeyeceğini belirten akademisyenin dosyası ise Rektör Verşan Kök tarafından imzalanmadı.

2019 - Polislere kapıları açtı: Rektör Kök, 10 Mayıs günü ODTÜ’de 9’uncu Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis müdahalesine ve polisin kampüse girmesine izin verdi. Kök’ün bu kararı sonrası öğrenciler Rektörlük önünde eylem yaparak bir süre dersleri boykot etti. Verşan Kök ayrıca bu dönem Onur Yürüyüşü’nü yasakladığını duyurarak 33’üncü ODTÜ Uluslararası Bahar Şenliklerini engellemeye çalışmıştı.

2020 – İkinci seçilmesine rağmen görevi kabul etti: Verşan Kök, ODTÜ’deki rektör seçimlerinde ikinci sırada olmasına rağmen Saray tarafından yapılan atanmayı kabul etmesi tepkileri beraberinde getirmişti. Bu dönem öğrenciler ve akademisyenler Kök’ün iktidar tarafından atanmasına kitlesel eylemlerle karşı çıkmıştı.

2021 – Kampüs giriş yasakları: Bu dönem de iktidar politikalarını uygulamaya devam eden Verşan Kök, ODTÜ tarihinde görülmemiş yasaklara bir yenisini daha ekledi. Rektörlük tarafından ODTÜ öğrencilerinin saat 24.00’ten sonra kampüse girmesi yasaklandı. Öğrenciler ise rektörlük kararına tepki gösterdi.

2022- Mezuniyet töreni yasak tanımadı: Rektörlüğün önceki yıllardaki gibi protesto olmaması için yasaklamaya çalıştığı mezuniyet töreni engel tanımadı. Resmi tören yapılmamasına karşı öğrenciler, akademisyenler ve mezunlar kendi olanaklarıyla mezuniyet törenini düzenledi.

2023 - Faaliyetlere yasak: Verşan Kök, 5 Ocak 2023'te Türkiye Gençlik Birliği bünyesinde faaliyet gösteren ODTÜ Savunma Sanayi Topluluğu tarafından düzenlenmek istenen "2. ODTÜ Savunma Sanayi Zirvesi" protestosunun çağrı metnine imza atan 17 öğrenci topluluğunun etkinliklerini yasakladı.