Öğrenciler direnişi büyütüyor
Lübnan'da Ulusal Müze önünde bir araya gelen kadınlar, eyleme katılmak isteyen din adamını alandan uzaklaştırdı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İran’da Mahsa Amini’nin ölümüyle patlak veren eylemler, 16’ncı gününde de devam etti. Gece boyu devam eden protestolarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. İran güvenlik güçleri Tahran’daki Şerif Üniversitesi’nde grev yapan öğrencileri ablukaya aldı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Üniversite çevresinde silah sesleri duyuldu. Olayı öğrenen ve sosyal medyada örgütlenen Tahran halkı üniversitesinin çevresinde toplandı. Üniversiteyi ablukaya alan polisin çevresinde çember oluşturan halk öğrencilerin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı. Bazı öğrencileri polis otosundan kurtarmayı başardı. Kum’da bir Besic komutanı ile Beluçistan’daki gösterilerde bir gardiyan öldürülürken, daha önce yaralanan Meriwan Emniyet Müdürü’nün öldüğü bildirildi.

ABD’NİN PROJESİ

İran İslam Cumhuriyeti’nin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de dün Tahran'da askeri bir akademinin mezuniyet törenine katılarak eylemlere ilişkin konuştu. Hamaney “Bu son olayda bir genç kız vefat etti. Bu çok acı bir olaydı. Yüreğimiz yandı. Olay hakkındaki soruşturma daha tamamlanmadan bir grup sokakların güvenliğini tehlikeye attı, bankaları, camileri, otomobilleri ateşe verdi. Bu normal bir durum değildi. Bu kaos daha önceden planlanmıştı” ifadelerini kullandı. Hamaney, "Bu isyanlar ve güvenlik sorunu meydana getirme ABD ve Siyonist (İsrail) rejiminin bir projesidir. Onlardan maaş alan ve yurt dışındaki bazı İranlı hainler onlara yardım ettiler" dedi.

Batılı güçlerin İran'ı rejim muhalifleri üzerinden parçalamayı hedeflediklerini dile getiren Hamaney, "İran'a saldırma ve rejimi değiştirme amacında değiliz açıklaması yapan düşmanların gizli hedefi, ülkede isyan çıkarıp, güven ortamını yok ederek bazı heyecanlı tipleri tahrik etmektir" ifadelerini kullandı. Hamaney, "Silahlı kuvvetler aleyhindeki girişimler ülke güvenliğine yapılmış demektir. Polis karakollarına, Besiç (milis güçleri) karargâhına saldıranlar veya İran Ordusu veya Devrim Muhafızları Ordusu'na sözlü saldırıda bulunanlar ülkenin güvenliğine saldırmışlardır" şeklinde konuştu.