Sınıftan öğrenci çıkarılmasına soruşturma izni verilmedi. Gerekçe ise MEB-Diyanet ve Esentepe Asımın Nesli Kız Kur’an Kursu arasındaki protokol oldu.

Öğrenciler için kıskaç

Mustafa BİLDİRCİN

Ankara’da, “Asım’ın Nesli Kur’an Kursu’ndan geliyorum” diyerek sınıftan öğrenci çıkartan kişiye izin verdiği gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan müdür hakkında soruşturmaya izin verilmedi. Öğretmenin başvurusu üzerine Yenimahalle Kaymakamlığı, “İddia edilen hususlar ön inceleme işlemine dayanak olacak nitelikte değildir” kararı aldı. Ekim 2021’de Ankara’daki Şehit Sıddık Uluocak İmam Hatip Ortaokulu’nda öğrenciler, dersin ortasında sınıftan çıkartılarak, “Kuran dinletisine” götürüldü. Okul müdürünün onayıyla okula giren ve Asımın Nesli Kuran Kursu’ndan olduğu belirtilen bir kişinin öğrencileri okulun zemin katındaki mescide götürerek, “15 ila 20 dakika Kuran talimi” yaptığı bildirildi.


Sınıfından öğrencisi alınan öğretmen, “Burada normal bir eğitim ortamı kalmadı” diyerek Milli Eğitim Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Öğretmenin başvurusunda, okul müdürü İlyas G’nin de “Görevi kötü kullandığı” belirtildi. Başvurusundan sonuç alamayan öğretmen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusu dilekçesi verdi. Başsavcılığın talebi doğrultusunda Yenimahalle Kaymakamlığı harekete geçti.

İŞBİRLİĞİ AÇIĞA ÇIKTI

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü A.D, ön incelemeci olarak görevlendirildi. Ön inceleme raporu, 5 Ocak’ta Yenimahalle Kaymakamlığı’na sunuldu. Raporda, öğretmenin kendisine yönelik mobbing iddiasının gerçeği yansıtmadığı savunuldu. Rapor, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Diyanet arasında imzalanan, “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi” kapsamında üçüncü şahıs ve kurumların okullara girmesine olanak sağlandığını da ortaya koydu. Sınıftan öğrenci çıkartmaya kadar varan uygulamaların, MEB-Diyanet ve Esentepe Asımın Nesli Kız Kur’an Kursu işbirliğine dayalı işlemler olduğu ifade edildi.

Raporu inceleyen Kaymakamlık, “Tanıkların ifadelerinin müştekiyi doğrulamadığını” belirtti. Kaymakam Türker Çağatay Halim imzalı karardan, okul müdürüne yönelik soruşturma izni çıkmadı.