Google Play Store
App Store

Üniversiteliler, depremzede öğrenciler için rektörlükleri dilekçe yağmuruna tutarken, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri deprem bölgesinden gelen öğrencilerin yıllık ücretlerden muaf tutulmasını istiyor .

Öğrenciler ücret muafiyeti istiyor
Fotoğraf: BirGün

Gonca YILDIZ

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremler sonrası depremzedelerin Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) yerleştirilmeleri ve üniversitelerde çevrimiçi eğitime başlanması kararı üniversite öğrencileri tarafından tepki almaya devam ediyor. Rektörlüklere dilekçe vererek kararın geri alınmasını, yüz yüze veya hibrit eğitime geçilmesini isteyen öğrenciler, KYK yurtlarından apar topar çıkarılmalarının mağduriyet yarattığını belirttiler.


Rektörlüğe verdikleri dilekçede okullarındaki depremzede öğrencilerin koşullarının iyileştirilmesini hedeflediklerini belirten, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencisi Ekinalp Gülen, depremzede arkadaşlarına yardım etmek için bir grup kurduklarını ifade etti. Gülen, “Bulunduğum okul kulüp gruplarında bir şey yapamamaktan, okulun sessiz kalmasından dolayı öfkeli öğrenciler görüyordum. Elimizden bu süreçte yardım toplamaktan, göndermekten başka bir şey gelmediği için öğrenciler üzgün ve öfkeliydi” dedi. Okulun aldığı dönem ücretlerini 3 Mart’a kadar ertelemesi kararını yetersiz bulduklarını dile getiren Gülen, “Biz okula bir dilekçe sunmaya karar verdik. Okul bu süreçte dönem ücretlerini 3 Mart’a kadar erteledi ama evini, ailesini, her şeyini kaybetmiş arkadaşlarımız için bu yetersiz bir karardı. Okula çok tepki gelince bu karardan da vazgeçildi. Biz de bir dilekçe hazırlayarak, ‘Depremzede arkadaşlarımızın bahar dönemi ücretlerinden hatta ihtiyaç durumuna göre de 2023-2024 akademik yılı güz döneminde de ücretlerden muaf tutulması’ maddesini ekledik. Ayrıca depremzede arkadaşlarımıza yemek bursu sağlanması ve müsaitlik durumuna göre yurtlarda ücretsiz barınmasını talep ettik. Müsaitlik olmaması halinde de arkadaşlarımıza kira yardımı yapılması bizce çok önemli o yüzden dilekçelere bu maddeleri de ekledik. Okul avukatı da dilekçeyi uygun gördükten sonra 6 maddeden oluşan dilekçemizi 170 civarı imzayla birlikte rektörlüğe ilettik. ‘Okul zaten bu kararları alacak’ dediler. Bizim amacımız okulumuzu daha hızlı bir şekilde harekete geçirmek ve bu belirsizliği bir an önce bitirmek” diye konuştu.

‘BİZLER ÜLKENİN GELECEĞİYİZ’

İzmir Ekonomi Üniversitesi Fransızca Kulüp Başkanı Baran Toprak Şenkul, depremzedelerin KYK yurtlarına yerleştirilmesi kararının öğrencileri mağdur ettiğini belirtti. Şenkul, “Yetkili mercilerden beklediğimiz depremzedelere destek bu değildi ve bu durum söylenenin aksine öğrencileri mağdur ediyor. Bildirimizi hazırlarken ilk belirlediğimiz nokta ‘fırsat eşitliği ilkesi’ idi. Çünkü biz pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinin ne kadar başarısız ve verimsiz olduğunu gördük. Yaşadıklarımızdan yola çıkarak ülkemizin uzaktan eğitime daha hazır olmadığı ve çok fazla altyapı sorunu yaşadığımızı belirttik. Ayrıca deprem bölgesinde yaşanan iletişim sorunları da mevcut. Yetkililerden yüz yüze/hibrit eğitim modeli talebinde bulunuyoruz. Sıra arkadaşlarımızın depremi yaşadıkları bölgeden uzaklaşmalarını, kendilerini toparlayabilmelerini ve en sonunda da eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilmelerini istiyoruz. Bizler bu ülkenin geleceğiyiz, en temel haklarımızdan birisi olan eğitim hakkı bir çırpıda ikinci plana atılamaz” dedi.
Adnan Menderes Üniversitesi Öğrenci Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, yüz yüze eğitimden vazgeçilmesinin kabullenilmediği, öğrencilerin eşit ve nitelikli eğitime ihtiyaç duydukları belirtildi.

ADÜ öğrencileri, uzaktan eğitim ile birlikte yüz yüze eğitimin sağladığı nitelikli eğitim, sosyalleşme ve dayanışma olanaklarından mahrum kalacaklarını belirterek,ş ülkenin geleceğini bitirecek olan çevrimiçi eğitim kararının geri çekilmesini talep ettiler.

EĞİTİM HAKKI ÇÖP TORBASINA KONULDU

İzmir’deki üniversite öğrencileri Ege Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı. Uzaktan eğitimi kabul etmediklerini belirten öğrenciler tarafından yapılan açıklamada, “Bir anda eşyalarımız birer çöp torbasına koyularak yurtlarımızdan apar topar kapı dışarı edildik. Aslında o çöp torbasının içine koyulan bizlerin eğitim hakkı oldu. Üniversiteleri kapatma kararı travma süreçlerimizi olumlu etkilemeyecek. Depremzede arkadaşlarımızın bir süre internet erişimine, teknolojik aletlere ulaşamayacağı aşikâr. Bir an önce arkadaşlarımızın barınma gibi yaşamsal ihtiyaçları karşılanmalı ve üniversite eğitimi sürecinde kolaylıklar sağlanmalıdır. Yurtlar depremzedelere açılmak yerine depremzedelere yetkililer tarafından gerekli konaklama alanları sağlanmalıdır. Bizler üniversiteliler olarak alınan bu yanlış karardan bir an önce geri dönülmesini istiyoruz” denildi.