Mesleki eğitim görecek öğrencilerin Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un otellerinde asgari ücretin yüzde 60’ı oranında ücret ile çalıştırılması kararlaştırıldı.

Öğrenciler ucuz işgücü
Fotoğraf: DepoPhotos

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Öğrenciler sermayeye emanet ediliyor” eleştirilerine neden olan işbirliği anlaşmalarına bir yenisi daha eklendi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında, “Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği” protokolü imzalandı. Protokolün imzacıları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile MEB’e bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü oldu. MEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolünün amacı, “Turizm sektörünün nitelikli insan ihtiyacını karşılamaya yönelik yetiştirilmelerini sağlamak ve öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin artırılmasına katkıda bulunmak” olarak açıklandı. Protokol kapsamında yürütülecek çalışmalar için Ankara, Antalya ve Aydın kentlerinde üç okul belirlendi. Protokolün kapsadığı otellerin ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un turizm şirketine ait Maxx Royal Resorts ve Voyage otelleri olduğu öğrenildi.


Protokol kapsamında Bakan Ersoy’un otellerinde öğretmenlere, teorik ve iş başında hizmet eğitimi düzenlenecek. Öğrencilere yönelik ise işletmelerde yoğunlaştırılmış mesleki eğitim uygulanacak. Sektörde çalışmaya devam etmek isteyen öğrencilere meslek kursları ve sertifika eğitim programları düzenlenecek. Uygun bulunanların eğitimleri, Maxx Royal Resorts ve Voyage otellerinin personelince verilecek. Okul mezunlarından uygun bulunanlara, “Otelin ilgi alanına giren bölümlerde” öğrenim görmeleri halinde yükseköğrenimleri sırasında burs sağlayacak.

Bakan Ersoy’un otellerinde mesleki eğitime giden öğrenciler, eğitim süreleri boyunca üç kişilik odalarda konaklayacak. İşletmelerde mesleki eğitime gelen öğrenciler, mezun olduktan sonra sekiz ay boyunca otellerde zorunlu olarak çalışacak.

Projede görev alacak meslek alanı öğretmen ihtiyacının karşılanamaması halinde ihtiyaç, Valilik emrine atanan atölye ve laboratuvar öğretmenlerinden MEB ve otellerin ortak görüşü ile seçilenlerce karşılanacak. Maxx Royal Resorts ve Voyage Otel MEB’e, okulların proje okullara dönüştürülmesi yönünde teklif yapabilecek. Bakanlığın otellerle imzaladığı alt protokol için herhangi bir süre sınırı olmayacak. Tarafların istemesi halinde protokol, her yıl uygulanabilecek. Maxx Royal Resorts ve Voyage otelleri, bünyelerinde çalıştırılan öğrencilere mesleki eğitim ücreti ödeyecek. Bu ücret, 10 ve 11’inci sınıfta Mayıs-Ekim ayları arasında uygulanan yoğunlaştırılmış mesleki eğitim döneminde asgari ücretin en az yüzde 60’ı oranında olacak.