Boğaziçi Üniversitesi’nde, eski mezunlardan Prof. Dr. Yeldan’ın ve dersleri sonlandırılan akademisyenler Erçin ile Candan’ın kampüse girişi engellendi. Engellemeleri öğrenciler ve akademisyenler protesto etti.

Öğrenciler ve akademisyenler engellemeleri protesto etti: Boğaziçi’nde yine zorbalık

Haber Merkezi

Boğaziçi Üniversitesi’nde dün yine rektörün zorba uygulamaları gündeme damga vurdu. Boğaziçi mezunları, akademisyenlerin her gün tuttuğu nöbete destek için Güney Meydan’a gitmek istedi.

Fakat aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi mezunu da olan Kadir Has Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Dekanı Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan’ın, kampüse girişi Genel Sekreterlik emriyle yasaklandığı. Yasağı duyuran Yeldan, "Ülkem adına utanıyorum" dedi.

Yeldan, Twitter'dan şu paylaşımı yaptı: “1982 yılında gururla mezun olduğum Boğaziçi Üniversitesine 3 Aralık itibarıyla girişimin Genel Sekreterlik emriyle yasaklanmış olduğunu öğrendim. Kampüse girmem güvenlik görevlileri tarafından engellenmekte. Bu keyfi ve hukuk dışı uygulamanın tam da Boğaziçi Üniversitesinin Rektörülüğü’ne yakışır olduğunu söyleyebilirim. Ülkem adına utanıyorum.”

KABUL EDİLEMEZ

BirGün’e konuşan Yeldan, giriş kartı ve belgeleri olmasına karşın üniversiteye alınmadığını söyledi. Görevlilerin, Genel Sekreterlik tarafından kendilerine bildirilen listede ismi olduğu için içeri alınamayacağını söylediğini aktaran Yeldan, kendisine hiçbir gerekçe sunulmadığını açıkladı. Yeldan, “Hiçbir gerekçe yok Genel Sekreterlik uygun görmüyormuş bu sebeple içeri alınmadım” dedi.

Hukuk dışı ve keyfi bu uygulamaya karşı itirazda bulunacağını kaydeden Yeldan, “Boğaziçi Üniversitesi’nde danışmanlık yaptığım, birlikte çalıştığımız öğrencilerim, proje yürüttüğüm meslektaşlarım var. Böyle bir keyfi uygulama kabul edilemez” diye konuştu.

Akademisyenler ve mezunlar yine de her zamanki gibi nöbetlerini gerçekleştirerek "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dedi.

Öte yandan derslerine kayyum Rektör Naci İnci tarafından son verilen Boğaziçi akademisyenleri Can Candan ve Feyzi Erçin'in de üniversiteye girmeleri engellenmişti. Candan ve Erçin'in bugün düzenlenmesi planlanan 'Duvarlar ve Sınırlar' panelindeki oturumları da engellendi. Her eylemde bu konuyu da gündemde tutan Boğaziçi öğrencileri ve mezunları, son gelişme üzerine Etiler Kapı'ya yürüyerek Candan ve Erçin'e yönelik engeli ve kişiye özel giriş yasaklarını protesto etti.

DİRENMEYE DEVAM

Boğaziçili öğrenciler ise 6 öğrencinin uzaklaştırma cezası almasına karşı dün Eğitim Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada arkadaşlarının yanında olduklarını belirten öğrenciler, “"Bizleri yıldırmak ve korkutmak için açtığınız bu soruşturmaları kabul etmiyoruz" dedi.

Yapılan basın açıklamasında, direnişe geçen öğrencilere hiçbir yasal dayanağı bulunmayan soruşturmalar açarak saldırıldığını belirten öğrenciler, “Bu soruşturmaların yöneticileri soruşturmaların sonuçlarından sorumludur. Biz biliyoruz ki bu soruşturmaların açılmasına dayanak olan tutanaklarda imzaları olan özel güvenlikler şiddet failidir. Kayyum rektör Naci İnci, kendisine karşı direnişe geçen öğrencilere yapılan bu saldırılardan ve Berke ve Pelit’in tutukluluğundan sorumludur. Tekrardan söylüyoruz, siz bizi yargılayamazsınız bizler sizi yargılayacağız. Sizlerin insanlık onuruna aykırı hareketleri tarihe böyle geçecek ve bizden çaldıklarınızın hesabı bir bir sorulacak. Bu soruşturmalar bizleri yıldırmayacak, direnmeye devam edeceğiz” dedi.