Boğaziçililer’in AKP’li Melih Bulu’ya karşı yaptığı protestolar sürerken öğrencilere, yurtiçi ve yurtdışından da destek mesajları yağıyor. Öğrencilere destek için metin yayımlayan 12 akademisyen grubu, akademik özgürlük çağrısı yaptı.

Öğrencilere destek çığ gibi büyüyor


HABER MERKEZİ

AKP’li Melih Bulu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepki gösteren öğrencilere destek gelmeye devam ediyor. Eylemlerini günlerdir kesintisiz şekilde sürdüren Boğaziçililere bir destek de yurtdışından geldi.

Akademik Dayanışma Ağı (Academic Solidarity Network) ile Barış İçin Akademisyenler’in (Academics for Peace) de aralarında bulunduğu 12 farklı akademisyen grubu Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı eylem yapan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyelerine destek açıklaması yaptı.

Başlatılan imza kampanyasına ABD'den Hindistan'a, Bolivya'dan Hong Kong'a kadar dünyanın 52 ülkesinden 2264 akademisyen imza verdi.


Kural ve uygulamalar ihlal ediliyor

AKP hükümetinin üniversitelerin ve sivil kuruluşların özerkliği ilkesinin altını oymaya devam ettiği belirtilen metinde “AKP hükümeti, bireylerin hak ve özgürlüklerinin yanı sıra üniversitelerin ve sivil kuruluşların özerkliği ilkesinin altını oymaya devam ediyor. Son olarak, polis, AKP'nin İstanbul’daki Boğaziçi Üniversitesi üzerinde siyasi denetim kurma girişimini barışçıl bir şekilde protesto eden onlarca öğrencilere müdahale etti ve gözaltına aldı.Bulu, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi değildir ve bu, üniversitenin yerleşik kural ve uygulamalarını ihlal eden bir durumdur” ifadeleri yer aldı.

Özerkliğe saygı gösterin

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Boğaziçi Üniversitesi'ni kontrolü altına alma yönündeki bu girişimi, fakülte ve öğrenci protestolarının yaygınlaşmasına neden oldu” ifadelerini yer aldığı metinin devamı şu şekilde: “Erdoğan öğrencileri "terörist" olarak nitelendirdi ve özellikle LGBTİ + öğrenciler tacizin hedefi oldu. Profesör Bulu'ya pozisyonunu bırakması çağırısını yapıyoruz. Türk hükümetini halen tutuklu bulunan öğrencileri serbest bırakmaya, tüm suçlamaları geri çekmeye ve akademik özgürlüğe ve üniversite özerkliğine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

***

Piyasacı zihniyete teslim edilemez

Politik Ekoloji Çalışma Grubu da öğrencilerin yanında olduğunu belirten bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Üniversitelerin, günümüzün en yakıcı sorunlarına çözüm üretecek, müesses nizami sarsacak sorular soracak bir yer olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamıyla üniversitelerin toplumsal işlevi ikame edilemez ve evrensel değerlerinden koparılarak piyasacı bir zihniyete teslim edilemez. Tıpkı ekosistem bileşenleri gibi bilimsel üretimin mekanları metalaştırılamaz. Tüm bu sebeplerle, bugün Boğaziçi Üniversitesi’nde tanık olduğumuz ama uzun süredir yaşam alanlarımızda maruz kaldığımız dayatmacı uygulamaların karşısında durmayı zaruri bir toplumsal görev olarak addediyoruz.”