ÖSYM, geçmiş yıllardaki sınav sorularını internet üzerinden çözerek öğrencilere yardım eden öğretmenlere telif davası açtı. Dava açılan öğretmenlerden Kaya, yoksul öğrencilere desteğin ÖSYM tarafından engellendiğini söyledi.

Öğrencilere yardımcı olan öğretmenlere telif davası: ÖSYM insanlık sınavından kaldı

Berkay SAĞOL

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, (ÖSYM) YouTube üzerinden Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavı ile üniversite giriş sınavları olan AYT ve TYT sınavlarına ait çıkmış soruları çözen yüzlerce öğretmene dava açtı. Ardından da ülkede maddi durumu yetersiz olan, özel ders alamayan binlerce öğrencinin sınavlara hazırlanmak için ders çalıştığı videoların neredeyse tamamı kaldırıldı.

Öğretmenler, açılan telif davalarının sonucunda 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veya para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Telif açılan öğretmenden Hüseyin Kaya, ataması yapılmayan bir matematik öğretmeni.

Yaşadıklarını BirGün’e anlatan Kaya, ilk olarak iki ay önce ifadeye çağrıldığını aktardı. Maddi imkânı olmayan öğrencilere ulaşması için soru çözümleri yaptıklarını vurgulayan Kaya, “ÖSYM’nin beni suçladığı YouTube kanalımda 2020 MSÜ sınavının sorularını çözüp yayınlamam” dedi ve ekledi:

“İfadeye çağrıldığımda TYT ve AYT sorularını çözüp çözmediğim soruldu. Buna kanıt olarak benim olmayan bir YouTube kanalının videoları gösterildi. İfademde bu suçla alakam olmadığını belirtmeme rağmen soruşturma davaya dönüştürüldü. Eğer ÖSYM bana ulaşsaydı ve ‘kaldır’ deseydi, kaldırırdım.”

ÖSYM SORULARIN HAKLARINI SATTI İDDİASI

“UYAP sisteminden bana açılan davaya ve diğer yüzlerce öğretmen arkadaşıma açılan soruşturmalara ulaşabilme imkânım oldu” diyen Kaya, şöyle devam etti: “Bilgiye erişim hakkı Türkiye’nin tarafı bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinde, herkesin, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın bilgi edinme hakkı olduğu şeklinde hükme bağlanmıştır. Küçük bir araştırmayla MSÜ, TYT ve AYT geçmiş yılın sınav sorularının yayınevlerine haklarının satıldığını öğrendim. Yani ÖSYM’nin bu yaptığından bir art niyet aramamak elde değil.”

HER ZAMAN ÖĞRENCİNİN YANINDAYIM

Öğretmen Hüseyin Kaya, sözlerini şöyle noktaladı:

“Öğretmen arkadaşlarımın yapmaya çalıştığı şey, bu sorulara önümüzdeki 2021 sınavları için maddi imkânı olmayan öğrencilerimize ücretsiz ulaştırıp çözümleri yapmak. Ben kendi içeriklerimi zaten kendim hazırlayıp öğrencilerime ulaştırmaya çalışıyorum. Benim amacım öğrencilerin yanında olmak ve bu pandemi döneminde eğitimdeki eksikliği gidermek. Ancak buna izin vermiyorlar. Ne kadar dava açılırsa açılsın, doğru bildiğim şeyi yapmaya devam edeceğim. Zaten halihazırda yaptığım şeyi devam ettireceğim. Ücretsiz bir şekilde belki binlere belki yüz binlere ulaşmaya çalışacağım. Eğer hapse girmezsem bu şekilde devam edeceğim. Her zaman öğrencilerin yanındayım.”