Pandemi döneminde özel yurt yönetimleri, öğrencilerden sözleşmeleri bahane ederek kalmadıkları dönemlerin paralarını istiyor ya da fesih bedeli olarak parasal kesintiler ile karşı karşıya bırakıyor

Öğrencilerin 3 kuruşuna göz diktiler!

ARDA ÖZARDA

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından sonra eğitime önce ara verildi daha sonra da eğitimde uzaktan ve online modele geçildi. Öğrenciler bu süreçte memleketlerine dönmek zorunda kaldı ve yurtlarda kalamadı. Özel yurt yönetimleri ise öğrencilere sözleşmeleri bahane ederek kalmadıkları dönemlerin paralarını istiyor ya da fesih bedeli olarak parasal kesintiler ile karşı karşıya bırakıyor.

Borçlar Kanununda madde 136 uyarınca, “Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşırsa, borç sona erer” ibaresi olmasına rağmen yurt yönetimlerin bu maddeye uymaması tepkilere neden oldu.

ogrencilerin-3-kurusuna-goz-diktiler-738938-1.

KALMADIĞIMIZ AYLARIN ÜCRETLERİNİ ALDILAR

Özel yurtta kalan Ege Üniversitesi öğrencisi Hazal Öykü Yıldırım, “Seyahat yasağı gelmeden bir gün önce bizlere mesaj attılar. Eşyalarınızı alabilirsiniz diye fakat gidemeyenlerimizde oldu. Sonra yasak geldi ve çıkış yapamadık. Kalmadığım nisan ve mayıs aylarının da ücretlerini aldılar. Arayıp bir çözüm bulmaya çalıştığımızda yapabilecek bir şeyleri olmadığını aktardılar. Ekstra olarak haziran ayı için de yüzde 30’luk kesinti uyguladılar. Ayrıca okul tatil olunca yurtta tatil edildi. Memleketimize dönemeyip yurtta kalmak istesek kalamayacaktık. Özel yurtlar bu salgını tam anlamıyla kendilerine göre kullandılar” diye konuştu.

İzmir’de Özel Ege Yurt'ta kalan ismini vermek istemeyen bir öğrenci ise, “Yurda ödenecek taksitlerin, yurttan kayıt silinse ve ücret iadesi talep etme işlemi yapılsa dahi dönem süresince yurda ödenmeye devam edeceği ve kaydın silindiği aydan sonraki ayların ücretlerinin eylül ayında öğrenciye yüzde 30’u kesilmiş bir halde, yurda kaydolurken peşin yatırılan depozitoyla birlikte geri ödeneceği bildirildi. Sonuç olarak bizler kendi kafamıza göre çıkış yapmadık mecburiyetten kayıt sildirdik. Bizlerden bu paraların alınması haksız bir uygulamadır” dedi.