Öğrencilerin borçları yapılan zamla birlikte 2 buçuk kat arttı: "Mezun olmak istemiyorum"

Haber Merkezi

Öğrenim görürken Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli öğrenim kredisi alan öğrencilerin borçları yapılan zamla birlikte 2 buçuk kat arttı. Birçok öğrenci borçların silinmesini isterken KYK mağduru İbrahim Demiryürek, ‘’Bu borç yüzünden mezun olmak istemiyorum’’ dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise ‘’Bununla ilgili uygulamalarımız, çalışmalarımız hazır. İlk Kabine toplantımızda yapılacak düzenlemeyi Cumhurbaşkanımız açıklayacak " diye konuştu.

KYK tarafından kredilere yüzde 250 oranında zam getirildi. Mezun olduktan sonra var olan borçlarını ödeyemeyen öğrenciler yeni getirilen zamla birlikte tepkilerini sosyal medyada gösterdi. Twitter’dan “#kykborcu” etiketiyle yapılan paylaşımlar kısa sürede gündem oldu. Binlerce öğrenci KYK borcu görselleri paylaşarak zamma tepki gösterdi. Devletten kredi alan öğrencilere 74 bin liradan 152 bin liraya kadar değişen tutarlarda borç çıktığı, paylaşılan fotoğraflara da yansıdı. Konuya ilişkin CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise gençlere seslenerek, "Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz" dedi.

KYK Borçlular Hareketi’nden İbrahim Demiryürek ile Hukuk Fakültesi mezunu Abdurrahim Demiryürek de KYK mağduru iki kardeş. M.A.’ya konuşan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu Abdurrahim Demiryürek, 26 bin 910 TL KYK kredisi aldığını belirterek, yeni zamla ödemesi gereken tutarın 74 bin 288 TL’ye yükseldiğini kaydetti. Ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için KYK kredisi aldığını dile getiren Demiryürek, “Devletten aldığım kredi ile ailemden aldığım desteği yan yana koyduk, yine geçinemedik. Bu ekonominin bize bıraktığı en büyük tahribat psikolojik tahribat oldu. Biz hayatta kalmak değil istediğimiz şekilde özgürce güzel bir şekilde yaşamak istiyoruz” dedi.

‘ŞİRKETLER ÖDESİN’

Ağabey İbrahim Demiryürek de, şirketlerin silinen borçlarını hatırlatarak, ‘’Bu KYK borçlarını şirketler ödesin. Madem devlet bunların o büyük büyük borçlarını siliyor, bunlar ödesin biz ödemeyeceğiz bu borcu” dedi.

Eğitimin ücretsiz olmadığının altını çizen Demiryürek, “Eğitimime devam edebilmek için KYK kredisini zorunlu olarak aldım. Bir yandan gündelik işlerde de çalıştığımız halde bu miktar yeterli değildi. 6 yıldır öğrenciyim. Bundan önce mühendislik okudum. Ne kadar olur bu borç, bilmiyorum. Bu borç yüzünden mezun olmak istemiyorum. Bunun haricinde diğerlerine de baktığımızda yaklaşık borcun üzerine yüzde 250 miktarında bir faiz biniyor. Yarattıkları krizin yükü bizim üzerimize binmiş oluyor” diye konuştu.

Alınan kredilerin gençleri mezun olduktan sonra yoksullaştırdığını aktaran Demiryürek, “Mezun olduğumda da diplomamla bir iş bulacağımı zannetmiyorum. Bulduğumda da alacağım maaş aman aman miktarlar olmayacak. Bu yüzden KYK borcunu mu ödeyeyim, kirayı mı ödeyeyim, yiyecek içecek mi alayım? Bunları düşünmek şimdiden bizi zorluğa, çıkmaza itiyor” ifadelerini kullandı.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK borçlarının faizine ilişkin, "Biz hiçbir zaman gençlerimizi mağdur etmedik. Bununla ilgili uygulamalarımız, çalışmalarımız hazır. Ve ilk kabine toplantısı sonrası da Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya etraflıca gençlerimizle, kamuoyuyla paylaşacak" dedi.