Öğrenciler hayat pahalılığından eğitimlerine odaklanamaz oldu. Özellikle 3 büyük şehirde öğrenciler ya öğün atlıyor ya da çalışmak zorunda. Yurt imkânından faydalandırılmayan öğrenciler ise yarı aç dolaşıyor.

Öğrencilerin sınavı açlık

Berkay DÜNDAR

Yaşam pahalılığı öğrencileri de derinden etkiledi. Milyonlarca öğrenci bir yandan eğitim alma telaşesindeyken bir yandan barınmaya ve beslenmeye çalışıyor. Üniversite öğrencilerine burs ya da geri ödemeli olarak sağlanan aylık 850 lira ise sorunlara çözüm üretmiyor. Milyonlarca asgari ücretlinin eğitim almak isteyen çocukları çalışmak zorunda. Özellikle büyük şehirlerde durum vahim. Öğrenciler kitaplarını alabilmek için yayınevlerinden, kitapçılardan bağış talep ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’e okumak için gelen gençler ekonomik sorunlarına değinerek eğitim hakları için gerekli desteğin sağlanmasını talep ediyor.

Kitap için yardım lazım

İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’nde okuyan, 22 yaşındaki S.K, aldığı burs yeterli olmadığı için ailesinden de destek almak zorunda olduğu kaydetti. Eğitim süresince yeterli ekonomik desteği bulamadığı için 2 eğitim dönemi boyunca çalışmak zorunda olduğunu söyleyen S.K. şöyle konuştu: “Ulaşıma da yüzde 40 zam geldi, mecburen aileden de para alıyorum. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna da zam geldi, aylık 450 TL ödüyorum. Aylık, 2 bin 500, 3 bin TL ortalama giderim var. En çok beslenmeye para harcıyorum. Kitap masrafları çok tutuyor, kitap bağışı için yayınevlerine mail atıyorum.”

Yemek sorun olmamalı

KYK yurdunda internetten, yemeğe kadar birçok sorun yaşadıklarını ifade eden S.K. “Yemekhaneler özel işletmelerle anlaşmalı. Kâr amaçlı en kalitesiz yiyecekleri satıyorlar.”

Marmara Üniversitesi’nde okuyan 22 yaşındaki D.Y. de devletten aldığı bursun yetmediğini, bu yüzden çalışmak zorunda kaldığını belirtti. D.Y., “2 ayrı işte çalışıyorum. 850 TL burs alıyorum. Burs hiçbir şeye yetmiyor, sadece okul yurduna verdiğim paraya ve okulda yediğim yemeğe gidiyor. Okulun yurduna 500 TL ödüyorum. En çok yemeğe para harcıyorum çünkü yurdun yemeği yok, okulun yemekhanesini kullanıyoruz, o da erken kapanıyor. Yemekhaneye 3 TL veriyoruz, eğer ikinci porsiyonu istersek bu fiyat 17 TL’ye çıkıyor” dedi. Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Rıdvan D., öğrenci evinde kaldığını belirterek beslenme alışkanlığının da bütçesine göre şekillendiğini dile getirdi. Rıdvan D. şunları kaydetti: "Kahvaltımı genelde evde yapıyorum ama salatalık ya da domates gibi sebzeleri çok fazla tüketemiyorum. Öğle yemeğimi ise dışarıya göre oldukça ucuz olduğu için okulun yemekhanesinde yiyorum. Aldığım öğrenim kredisi ne yazık ki yetmiyor. Çünkü 850 TL’nin büyük bir kısmı ev kirama gidiyor. Kalan kısmı ise fatura ödemelerine ancak yetiyor."

Yurt yok, tüm para kiraya

Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Eda A. da yeterli ve sağlıklı beslenemediğini söyledi. Demetevler’de bir arkadaşıyla öğrenci evinde kaldığını kaydeden Eda A, şu ifadeleri kullandı: "Yurt çıkmadığı için öğrenci evinde kalıyorum. Kiramız 1000 TL. Ev arkadaşımla kirayı bölüşünce kredimden 350 TL kalıyor. Sağlıklı beslenmek en doğal hakkımız ama elektrik, su kesilir diye önceliğim beslenmem olmuyor. Şu an dolap boş çünkü her şey ateş pahası. Artık makarna alırken bile ‘Çok az param kaldı almasam mı?’ diye düşünüyorum. Yemekhane saatini kaçırdığımda tüm günü bir simitle geçirdiğim olabiliyor. Meyve yemek zaten lükstü ama salçalı makarna lüks olmamalı."

Öğün atlayarak yaşıyor

İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisat Bölümü’nde okuyan Melek isminde bir üniversite öğrencisi ise şunları aktardı: “850 TL kredi alıyorum ailemden de biraz destek alıyorum ancak yetmiyor. Çok acil iş arıyorum. Haftanın 4 günü part, diğer 3 gün izinsiz çalışabileceğim iş arıyorum. Aksi takdirde okulumu dondurmak zorunda kalacağım. Herhangi bir maaş hedefim yok, kiramı ve yeme içme masrafımı çıkarsam yeterli. Okul bitene kadar sosyal hayatım olmasa da sorun değil benim için. Şu anda kahvaltı öğününü atlıyorum ve öğle yemeğini okulda yiyorum. Akşamları ise acıkırsam makarna veya hazır çorba yiyorum. Önceki yıllarda bu kadar zorlandığımı hatırlamıyorum.”

ogrencilerin-sinavi-aclik-1000239-1.

***

120 öğrenci yemekten zehirlendi

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde (İYTE) 120’den fazla öğrenci ve akademisyen yemekhanede dağıtılan yemekten zehirlendi. Yemekhanede pazartesi günü verilen yemekte kremalı mantar çorbası, patates püresi, köfte ve elma olduğu belirtildi. Öğrenciler Urla Devlet Hastanesi’ndeki tedavilerinin ardından taburcu edildi. Zehirlenme vakaları nedeniyle sınavların ertelendiği kaydedildi. Öğrenciler daha önce de kafeteryada verilen yemeklerden böcekler çıktığı için okul yönetimiyle sorun yaşadıklarını belirtti.