Eğitim Sen Antalya Şubesi 2023 Ocak ayının ilk haftasında Antalya ilinin farklı merkez ilçelerden 52 okul kantininde anket uyguladı. Anket sonuçlarına göre, öğrencilerin yarısından fazlası kantinden alışveriş yapamazken ancak paralarını birleştirerek alışveriş yapabiliyor.

Öğrencilerin yarısından fazlası kantinden alışveriş yapamıyor

HABER MERKEZİ

Eğitim Sen Antalya Şubesi 2023 Ocak ayının ilk haftasında Antalya ilinin farklı merkez ilçelerden 52 okul kantininde uyguladığı anket sonuçlarını açıkladı. Rapora göre kantin fiyatları geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’den fazla arttı. Raporun en çarpıcı tespitlerinden birisi de öğrencilerin kantinden alışveriş yapabilmek için paralarını birleştirmek zorunda kalması. Yiyecek alan öğrenciler yiyeceğin yanına ise bir içecek alamıyor.

Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “2023 Ocak ayının ilk haftasında Antalya ilinin farklı merkez ilçelerden 52 Okul kantininde uyguladığımız anket sonuçları yoksulluğun ve açlığın geçtiğimiz yıla göre önemsenmesi gereken oranda arttığını gösteriyor. Öğrencilerin yüzde 50’sinden fazlası kantinden hiç alışveriş yapamıyor” dedi.

Sönmez, “52 Okul kantininden verilen rakamların ortalamaları alındığında geçtiğimiz yıl bir kantinde 83 tost satılırken bu yıl 51 tost satılıyor. Geçen yıl 91 simit satılırken bu yıl 59 simit satılmaktadır. Geçen yıl 37 öğrenci kantine borç yazdırıyorken, bu yıl bu sayı 55 olmuştur. Ankete katılan kantincilerin yüzde 80’i satılan toplam ürün sayısının geçen yıla göre azaldığını söyledi. Ankete katılan kantincilerin yüzde 74’ü kantinden yiyecek alan öğrencilerin yanında içecek alamama durumunun geçen yıla göre arttığını belirtirken, Öğrencilerin kantinden yiyecek alabilmek için aralarında para birleştirme durumunun da arttığını dile getirdi” diye konuştu.

Okul çağı öğrencilerin zihinsel ve bedensel gelişimlerinin önemli oranda tamamlandığı bir yaş grubunu kapsadığını vurgulayan Sönmez, şunları dile getirdi: “Eğitim Sen olarak okuldaki her öğrencinin sağlıklı bir öğün yemek yiyebilmesi için uzun zamandır gündem oluşturmaya çalışıyoruz. Beslenme yetersizliği, açlık eğitimde eşitlik ilkesini de ortadan kaldıran bir durumdur. Okul çağındaki öğrencinin sağlıklı beslenmesini sağlamadan eğitimin başarısını artırmak olanaksızdır. Geçici bir çözüm olarak yerel yönetimlerin okullarda öğrencilerin beslenmesi için yapacakları çalışmalara engel olunmamalı. Merkezi yönetimle yerel yönetimler işbirliği içinde öğrencilerin açlık sorununu çözmelidir. Uzun vadede ise her öğrencinin okulda bir öğün sağlıklı yemek yemesi mutlaka sağlanmalıdır.”