KYK yurtlarından gelen şikâyetler bitmek bilmezken şimdi de öğrencinin izin hakkına göz diktiler. Yurt dışında kalma izni 75 günden 30 güne düşürüldü. Bir öğrenci “Özgürlüğümüz elimizden alınıyor” dedi.

Öğrencinin izin hakkı da düşürüldü
Fotoğraf: MA

Anıl VARLI

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin yıllık 75 gün olan yurt dışında kalma hakkı, 30 güne düşürüldü. Bu yeni düzenlemeyle ilgili bir resmi duyuru veya açıklama yapılmazken, Öğrenciler ‘Genciz biz’ uygulamasına girince olaydan haberdar oldu. Uygulamaya girildiğinde izin hakkının 30 gün olduğu belirtiliyor.

Konuyla ilgili bir öğrenci şikayetvar platformuna şunları yazdı: “KYK’da kalmaktayım. İzin günleri 30 güne düşürüldü. Artık ailemizi de mi görmeyeceğiz. Odada yatak sayılarının artırılması derken şimdi de izin hakkımız 30 güne düşürüldü. 18 yaşından büyük bireyleriz. Yurtları kalmaya tahammül edilemeyen bir alana dönüştürmeyin burası cezaevi değil. Gün geçtikçe öğrenciye hayat daha nasıl zorlaştırılır diye uğraşılıyor. Hayatımızın en güzel zamanlarını bu sorularla geçirmek istemiyoruz.”

Munzur Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci BirGün’e şunları söyledi: “KYK yurtlarında izin günleri 75 günden 30 güne indirildiği için hiçbir şekilde hiçbir aktivitede bulunamıyoruz. Şehir dışına gidemiyoruz. Ailelerimizle görüşemiyoruz. Herhangi ufak bir şey olsa çıkıp gidemiyoruz. Bu raddeye getirdiler bizi. Zaten odalar 6 kişilik, hepimiz iç içe kalıyoruz. Altlı üstlü ranza sistemleri oldu ve çok kötü bir şey oldu. Odalarımızda ders çalışamıyoruz. Çalışma masalarımız yok, çalışabileceğimiz yer de yok. Etüt odaları deseniz o da yok.” Yemeklerden de şikâyet eden öğrenci şöyle devam etti: “Yemekler zaten berbat bir durumda. Yemeklerimizden kıl çıkıyor üstelik hepimiz bunu dile getirmemize rağmen hiçbir müdahale yapılmadı. Hijyen tamamen 0. KYK yurdunda kitap bile okuyamıyoruz. ‘Kapasiteler artırıldı’ denildi ama bu şekilde artırılması çok kötü oldu. Banyolarda sürekli sular kesiliyor. Bu durumdan da mağdur olan bir sürü arkadaşlarım var. Şu an dışarıda kalan öğrenciler eminim bizlerden daha iyi durumdadır.”

***

YURTTA SU PROTESTOSU

Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Milli Piyango Erkek Yurdu’nda yaşanan su kesintisi öğrenciler tarafından protesto edildi. Öğrencilerin yurt dışına çıkarak gerçekleştirdiği eyleme, kadın yurdunda kalan öğrenciler de destek verdi. Öğrenciler daha sonra yurdun giriş kapısına yürüdü. Özel güvenlik ve yurt yetkilileri öğrencileri engellerken, yurdun kapısına polisler geldi.