Yüz yüze eğitime geçişle beraber okula dönecek olan öğrenciler kiralık daire fiyatlarında yüzde yüzlük artışla karşılaştı. TÜGEM Başkanı Akdoğan, “Geçen yıl 2 bin liraya kiralanan daireler bu sene 4 bin bandında” diyor.

Öğrencinin yeni çilesi ev bulmak

Yaren ÇOLAK

Yüz yüze eğitime geçileceğinin açıklanmasının ardından konut piyasasında da hareketlilik arttı. Uzaktan eğitim sürecinde boş kalan dairelere artan rağbet fiyatlara da yansıdı. Azalan arza karşı artan talep nedeniyle kiralık ev bulmak oldukça zorlaştı. İnşaat piyasasındaki durgunluk, konut kredi oranları gibi pek çok etken arz talep dengelerini değiştirdi. Artan talep karşılanamayınca da kiralık daire fiyatları yüzde yüze yakın arttı.


İnşaat piyasasındaki durgunluğu işaret eden Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, “Hem pandeminin etkisi hem de inşaat maliyetlerindeki artış yeni konut üretiminde yavaşlamaya neden oldu. Bununla beraber arz talebi karşılamamaya başladı. Ayrıca konut kredi oranları yüksek. Bu da yeni daire almaktansa kiraya yönlendiriyor. Talebe ek talep olarak geliyor” diye konuştu. Talep patlaması yaşandığını söyleyen Akdoğan, “Pandemi tedbirlerinin rahatlamasıyla düğünler arttı. Bu da ev talebinde artış demek oluyor. Öte yandan yüz yüze eğitime geçişle bu talep artışına öğrenciler de eklendi. Bunun sonucu olarak da kiralar fırladı” ifadelerini kullandı.

Konut kredi oranlarının düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Akdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 2 bin liraya kiralanan daireler bu sene 4 bin bandında. Özellikle öğrenci şehirlerinde kiralarda yüzde yüzün de üzerinde artış gözlemleyebiliyoruz. Artan kiralarla beraber yurttaşlar kendi konfor rahatlığından taviz verdi. Yalnız olanlar ev arkadaşı arıyor. 2 kişi olanlar başka arkadaş arıyor.”

YURDA SICAK BAKILMIYOR

Eskişehir’in Bağlar semtinde emlakçılık yapan Hakan Yakan Aküler, “Pandemiden dolayı apart ve yurtlara sıcak bakılmıyor. Öğrenciler istemeyerek de olsa dairelere çıkıyor. Ancak kiralar çok arttı” diye konuştu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da artan talebe dikkat çekti. İstanbul’daki artışın en büyük etkeninin kentsel dönüşüm olduğunun altını çizen Aşa, “İlk etapta öğrenci hareketi değil bu. İstanbul’da birkaç bölgede başlayan kentsel dönüşümden dolayı bir talep oluştu. Kadıköy’den Kartal’a kadar 3 bin bina yıkılıyor. Her binada 10-15 daire olduğunu düşününce 50 bine yakın talep oluşuyor” şeklinde konuştu.

EV YOK MÜŞTERİ ÇOK

Deprem endişesi nedeniyle 99’dan sonra inşa edilen evlerin tercih edildiğinin altını çizen Aşa sözlerini şöyle noktaladı: “99 depreminden sonra yapılmış binalar rağbet görüyor. Sıfır olan binalarda talep daha fazla. Kiralar geçen yıla oranla çok yükseldi. Beşiktaş’ta 2+1 daire fiyatları 3-4 bin lira arası. Geçen yıl bu fiyatlar 2-3 bin lira aralığındaydı. Geçtiğimiz aylarda ev çok müşteri yok diyorduk şimdi tam tersi oldu.”