Öğrenim kredisi alan 279 bin kişi icralık

Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencilere, ‘Burs almayın, kredi alın, bedavacılığa alışmayın’ derken, 279 bin 897 öğrencinin öğrenim ve katkı kredilerini ödeyemediği için icralık olduğu ortaya çıktı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 27 Eylül 2018’de Gençlik ve Spor Bakanlığına yönelttiği “Öğrenim kredilerinden dolayı haciz işlemi başlatılan kaç kişi vardır? Ve toplam tutar ne kadardır?” sorusuna Kredi ve Yurtlar (KYK) Genel Müdürlüğü tarafından verilen cevabı paylaştı.

KYK Genel Müdürlüğü, Hakverdi’nin sorusuna verdiği yanıtta “Öğrenim/katkı kredisi alan ve muhtelif yıllarda borçlarını zamanında ödemediği için iki ve üzeri aksama yapan 6183 sayılı Kanun kapsamına giren 2018 yılında vergi dairesine bildirilen borçlu sayısı 279 bin 897 kişi” ifadelerine yer verdi. Öğrenim ve katkı kredisi borçlarının silinmesi ve bundan sonra öğrencilere kurum tarafından ‘kredi değil burs’ verilmesine dair kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunan Hakverdi, birçok şirketin borcu silinirken öğrencilerin icralık olmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

EJDER SUYU HATIRLATMASI
CHP’li Hakverdi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İcra takibi yapılan kişi sayısı tarafımıza iletilirken toplam tutar bilgisi verilmedi. Tahminlerimize göre bu tutar 2 milyar TL civarında. Milletimize hakaret etmesine rağmen vergi borcu silinen sözde işadamları, milyarlarca liralık saraylarda badem sütü ile beslenen tek adamlar, devlet garantisi verilerek yaptırılan sözde yatırımlardan edilen zararlar düşünüldüğünde bu rakam birilerinin içtiği ejder suyu parası kalır.”