‘Sosyal medya davası’ olarak bilinen ve gazetecilerin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün. Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten’in eşleri duruşma öncesi tahliye beklediklerini ifade etti

Öğreten ve Kanaat'in eşleri: Tunca ve Mahir’e tahliye bekliyoruz

MUSTAFA KÖMÜŞ

Kamuoyunda ‘Sosyal Medya Davası’ olarak bilinen 6 gazetecinin yargılandığı davada ikinci duruşma bugün Çağlayan Adliyesi’nde görülüyor. Davada Mahir Kanaat ve Tunca Öğreten tutuklu yargılanırken, 300 günü aşkın gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Ömer Çelik ile Metin Yoksu, Derya Okatan ve Eray Sargın tutuksuz yargılanıyor. Tutuksuz yargılanan gazeteciler duruşmaya gelebilecek ancak Kanaat ve Öğreten, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanacak.

Savcı Yakup Ali Kahveci’nin hazırladığı iddianamede RedHack’in hacklediği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerinin ‘duruma göre devlet sırrı’ olduğu iddia ediliyor. Gazetecilerin maillerle ilgili sosyal medyada kurulan bir gruba iradeleri dışında eklenmesini suç isnadı için yeterli gören savcılık, bu maillerin haberleştirilmesinin ‘gazetecilik faaliyeti sayılamayacağını’ da öne sürüyor. Bugünkü duruşma öncesinde Tunca Öğreten’in eşi Minez Öğreten ve Mahir Kanaat’in eşi Sevgi Öztürk Kanaat ile beklentilerini ve düşüncelerini konuştuk. Minez Öğreten ve Sevgi Kanaat eşlerinin tahliyelerini beklediklerini ifade etti.

‘Umutla bekliyoruz’
İlk duruşmada pek umutları olmadığını belirten Minez Öğreten “Aslında çıkan karara çok şaşırmadık. Ancak bugün beklentilerimiz tabii ki biraz daha farklı. Yine de Türkiye’de konjonktürün pek iyiye gittiğini söyleyemeyiz. Umutla bekliyoruz” dedi.

Olumlu düşünmek istediğini ifade eden Minez Öğreten şöyle konuştu: “Pozitif şeyler söylemek istiyorum. Fakat ülkede tıkanıklık devam ediyor. Ben umutla bekliyorum. Umarım yarınki (bugün) duruşma sonrasında Tunca serbest kalır.”

‘Adil bir yargılama bekliyoruz’
Geçen duruşmada istenen bilirkişi raporunu hatırlatan Sevgi Kanaat ise “43 gün oldu hâlâ bir rapor gelmedi. Adil bir yargılama bekliyoruz ama bu kadar uzun bir sürede raporun hazırlanmamış olması bizleri üzüyor. Tabii ki tahliye bekliyoruz yine de” dedi. 1 yıla yakındır eşinin tutuklu olduğuna değinen Sevgi Kanaat şöyle devam etti: “Ortada suçlama denilecek bir şey yok. Söyleyeceğim her şey anlamsız geliyor. Eşimin ismi Mahir, kurulduğu günden beri BirGün gazetesinde çalışıyor ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi. Mahir’in bu duruşmada serbest kalmasını umuyoruz.”

Sosyal medya kampanyası
Öte yandan gazetecilerin serbest kalması için sosyal medyada da kampanya yapıldı. #MahirveTuncayaÖzgürlük başlığıyla açılan hashtage birçok Twitter kullanıcısı destek verdi.