Bakan Yılmaz, alan öğretmenlerinin ihtiyaca göre atandığını açıkladı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde 440 bine yakın öğretmenin atama beklediğini söyledi

'Öğretmen ataması ihtiyaca göre yapılıyor'

Öğretmenlik bölümü mezunları atama beklerken, formasyon alan başka bölümlerin mezunları öğretmen oluyor. CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, fakültelerin öğretmenlik bölümünden mezun olan on binlerce aday atama beklerken, başka bölümlerden mezun olup formasyon eğitimi alanların öğretmenliğe atanmalarıyla ilgili çelişkiyi Meclis gündemine getirdi.

Gürer’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, atamaların, alan öğretmenliğinin ülke genelindeki ihtiyaç durumu dikkate alınarak yapıldığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunlarına öğretmenlik için formasyon eğitimi verildiğini anımsatarak, “Bu grupta formasyon eğitimi verilen mezunların öğretmen olarak ataması yapılacak mı? Öğretmen olarak atama yapılmayacaksa formasyon hangi amaç için verilmiştir?” şeklindeki soruların Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanmasını istedi.
Gürer ayrıca, “Öğretmenlik mezunlarının bile ataması yapılamazken formasyonla öğretmenliğin amacı döner sermayeye katkı sağlamak mıdır?” diye sordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise eğitim kurumlarına öğretmen atama işlemlerinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli ve 9 sayılı Kararının esas alındığını belirterek, “Söz konusu Kararda hangi yükseköğretim programı mezunlarının hangi alanlara atanabilecekleri belirtilmiştir. İlgili karara göre pedagojik formasyon eğitimi almış olan İşletme ve İktisat lisans programı mezunlarının "Pazarlama ve Perakende" ile "Muhasebe ve Finansman" alan öğretmenliklerine ikinci öncelikli olarak başvuru hakkı bulunmaktadır” dedi.

Bakan Yılmaz, “Bakanlığımız eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı merkezi bütçe kanunlarının verdiği yetkinin yanında Bakanlar Kurulunca Bakanlığımıza tahsis edilen ve Maliye Bakanlığınca kullanım izni verilen kadro sınırlılığında karşılanabilmektedir. Tahsis edilen kadrolar illerin öğretmen ihtiyaç yüzdesi esas alınarak il milli eğitim müdürlüklerine dağıtılmakta il milli eğitim müdürlüklerince atama yapılacak alanlar ile bu alanlara atanacakların istihdam edileceği eğitim kurumlan belirlenmektedir” şeklide açıklamada bulundu.

Ülke genelinde alanlar itibarıyla öğretmen dağılımında denge sağlanması ve öğretmen norm kadro sayıları esas alınarak öğretmen ihtiyacının karşılanabilirliği oranının eşit düzeyde tutulmasının esas alındığını ifade eden Bakan Yılmaz, “Bu çerçevede öğretmen atamalarına ilişkin kontenjan belirleme işlemlerinde potansiyel aday sayısı değil, alan öğretmenliğinin ülke genelindeki ihtiyaç durumu dikkate alınmaktadır” dedi.

440 bin öğretmen atama bekliyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye genelinde 440 bine yakın öğretmenin atama beklediğini söyledi. Okullarda öğretmen açığının bir türlü kapatılamadığını vurgulayan Gürer, “Özellikle köy ve kasaba okullarında öğretmen açığı, vekil ve ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışılıyor. Diğer yandan öğretmenlik bölümü mezunu olmayanlar formasyon eğitimi alarak öğretmenliğe başvuruyor. Fakültelerin öğretmenlik bölümünden mezun olan yüzbinlerce aday ise yıllardır atama bekliyor. Böylesine karışık ve karmaşık bir sistemde, eğitimimizin ilerlemesi mümkün görünmüyor” diye konuştu.