‘Öğretmen yetiştirmede yeni bir sisteme geçilmeli’

ŞEBNEM SUBAŞI

Eğitim-İş Sendikası, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri” başlıklı bir rapor sundu. Raporda ‘Eğitim üniversiteleri’ kurulması önerisini getirdi. Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Sendika Genel Başkanı Orhan Yıldırım “Eğitimcilerin yetiştirilmesi ile ilgili yeni bir sistem getirilmeli diyoruz. Şu anki yetersiz olduğu açıktır” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, “geleceğinde ne kadar eğitimciye ihtiyaç var, şu anki kadrolar ne kadar, bunların ne kadarı emekli olacak yakın süreçte ve bu mezunlar nasıl istihdam edilecek bu sorunlar önemsenmiyor. Üniversitelerin de en kolay altyapısız öğrenci alabilme imkânı eğitim fakülteleridir” dedi.

Sayıları gittikçe artan mezunların 450 bini bulduğu ve 400 bin kadar da okuyanın olduğunu belirten Yıldırım, eğitim alanında bu kadar ihtiyacın olmadığını söyledi. Yıldırım; “Eğitimcilerin yetiştirilmesi ile ilgili yeni bir sistem getirilmeli diyoruz. Şu anki sistemin hem iyi öğretmen yetiştirilmesinde hem de yetişen öğretmenlerin iş bulabilme ihtiyacının karşılanmasında kesinlikle yetersiz olduğu açıktır. Bu sorunu her sene 30 bin öğretmen atayarak gideremezsiniz” dedi.

Her çocuk mutlaka eğitim görecek
Eğitim altyapısının geliştirilmesi için her çocuğun Türkiye’nin farklı coğrafyalarında çok uzaklara gidebilme imkanının sağlanması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Her çocuğun ilgi alanına doğru yönelebileceği bir binanın ve öğretmen kadrosunun mutlaka sağlanması gerekiyor. Tabi ki çocukların da okula erişiminin devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanması gerekiyor. Tüm bu imkanların özünün şu olması gerekiyor; her çocuk mutlaka eğitim görecek. Eğitime erişim ve ulaşımın kesinlikle devlet tarafından sağlanması gerekiyor. Ne yazık ki bu henüz yapılabilmiş değil” ifadelerini kullandı.

Şura acilen toplanmalıdır
Yıldırım sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şura acilen toplanmalıdır ve bütün paydaşlar katılmalıdır. Dar kapsamlı olmamalı, kimlerin katılacağı, nasıl katkı sağlayacağı daraltılmamalıdır. Acilen toplanmalıdır çünkü bizim kaybedecek bir yılımız bile yok. Toplanmadığında bir yıl daha gidecek ve bu durumda eğitim sistemimiz için büyük bir kayıp olacak.”