Öğretmenler, bir 24 Kasım’a daha sorunlar yumağı ile girdi. Son ankete göre öğretmenlerin yüzde 83’ü yoksulluk sınırının altında. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun sorunlarını çözmeyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 97.

Öğretmen yoksulluk girdabında
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa BİLDİRCİN

Milyonlarca eğitim emekçisi, 12 Eylül ürünü olduğu gerekçesiyle eleştirilen 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü yine çok sayıda olumsuzlukla karşıladı. İktidarın pembe tablo çizen söylemlerinin aksine öğretmenlerin içinde bulunduğu olumsuz durum, resmi verilere ve eğitim sendikalarının öğretmenlerin koşullarına yönelik araştırmalarına yansıdı.

YETERSİZ MAAŞLAR

Eğitim İş Sendikası’nın anketine katılan 16 bin öğretmenin yüzde 83,1’i, hane gelirinin yoksulluk sınırının altında olduğunu belirtti. Her 10 öğretmenden 6’sı, gelirinin giderinden az olduğunu söylerken sendikanın, “Maaşınız yaşam standartlarınızı karşılıyor mu?” sorusuna katılımcıların yüzde 97,5’i, “Hayır” yanıtını verdi.

ÇARPICI SONUÇLAR

Öğretmenlerin yüzde 90’ının kredi kartı borcunu ödemekte zorlandığını ortaya koyan ankette ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar şöyle sıralandı:

•Öğretmenlerin yüzde 91’i ek iş arama ihtiyacı duyuyor.

•Yüzde 94’ü kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

•Yüzde 90’ı çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor.

•Yüzde 97’si ailesi ya da köyüne gitmek dışında hiç tatil yapamıyor.

Eğitim İş, ankete katılan öğretmenlere Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ile ilgili düşüncelerini de sordu. Yüzde 97’si, ÖMK’nin sorunlara çözüm getirmeyeceğini söylerken yüzde 92’si, kanunda yer alan kariyer basamakları ve unvanlarının yalnızca bir oyalama taktiği olduğunu savundu. Katılımcıların ÖMK ile ilgili sorulara verdiği yanıtlardan bazıları şöyle:

•Yüzde 96’sı, “Ülkenin tek bir Başöğretmeni vardır o da Atatürk’tür ve böyle kalmalıdır” dedi.

•Yüzde 75’i, eğitim yöneticilerinin liyakat esasına göre atanmadığını ifade etti.

•Yüzde 85’i, MEB’in öğretmenlere eşit yaklaşmadığını kaydetti.

***

AY SONUNDA PARA KALMIYOR

Türk Eğitim Sen’in toplam 21 bin 412 eğitim çalışanını kapsayan anketinde de benzer sorunlar tespit edildi. Ankete katılanların yüzde 87’si ay sonunda parası kalmadığını, yüzde 14’ü ek iş yapmak zorunda olduğunu belirtti. Öğretmenlerin yüzde 71’i, çocuklarının öğretmen olmasını istemediğini dile getirdi. Öğretmen istihdam sisteminde uygulanan mülakat sistemine karşı olanların oranı ise yüzde 88 olarak gerçekleşti. Öte yandan 500 bine yakın ataması yapılmayan öğretmenler ise bir 24 Kasım’ı daha öğrencilerinden uzak karşılıyor.