Özel okul ücretlerine getirilen yüzde 65’lik tavan zam uygulaması yan ücretlerle delinirken, öğretmenler ise maaşlarının asgari ücrete sabitlendiği belirtiyor.

Öğretmene reva görülen asgari ücret
Özel okul öğretmenleri taban maaş talebiyle Galata Köprüsü'ne pankart astı. (Fotoğraf: Öğretmenler Sendikası)

Berkay SAĞOL

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) özel okullar için uyguladığı yüzde 65’lik tavan zammın ardından birçok özel okul yemek, kitap, kıyafet ve kırtasiye gibi ek hizmetleri yönetmeliğe aykırı bir şekilde zorunlu tutarak fahiş zamlar yaptı. Özel okul öğretmenlerinin maaşları ise çoğunlukla bu zamlar oranında artmazken, birçoğunun maaşı asgari ücret seviyelerinde.

Özel okullarda çalışan öğretmenlerin yaşadıkları sıkıntılar, önceki yıllarda problem yaşanmayan özel okullarda da görülmeye başlandı. Ankara Üniversitesi’ne bağlı bir vakıf okulu olan Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları’nın (ANKÜ) öğretmen taban maaşlarını asgari ücrete sabitlediği dile getirildi.

ANKÜ’de çalışan ismini vermek istemeyen bir öğretmen, bir vakıf okulunda konuşulması gereken konunun eğitim politikaları olması gerektiğini belirterek, taleplerine yanıt alamadıklarını ifade etti. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının başında maaşlarında iyileştirme yapıldığını, ancak bunun bir etkisi olmadığını ifade eden öğretmen, asgari ücretle çalışır duruma geldiklerini ve yönetimle görüşme taleplerinin reddedildiğini dile getirdi.

Patron okulu anlayışı dışında, kâr amacı gütmeyen bir vakıfla Ankara Üniversitesi’nin desteğinde olmasının ANKÜ okullarını, öğretmenlerini ve velilerini bugüne kadar güçlü kıldığını söyleyen öğretmen, “Bugün değişen koşullar vakıf okulu özelliğini sorgulamamıza neden oluyor. Yazılı ve sözlü sınavların ardından örnek ders anlatım sunumlarıyla ve yönetim, bilim kurullarının onayı ile işe alım süreci tamamlanıyordu. İdealist bir öğretmen yapısının olması, kaliteli ve öğrencinin yararına olan bir eğitim anlayışının sağlıyordu. Son yıllarda öğretmen sirkülasyonunun fazla olması oldukça düşündürücü. Ücretlerin bırakın vakıf okullarını, patron okullarının da gerisinde kalması endişe yaratıyor” dedi.

OKUL ÖĞRETMENİ KADAR GÜÇLÜDÜR

Yıllar içerisinde en azından enflasyon oranında maaş artışlarının yapıldığını vurgulayan öğretmen, “2 yıl önce asgari ücretin 2 katı olan net maaşlar 2022'nin son aylarında asgari ücretin altına düştü. 2023 Ocak ayı itibarıyla asgari ücrete sabitlendi. Öğretmenler ancak ek dersler ile asgari ücretin bir miktar üzerinde maaşlar alabilecekler. Öğretmen ve uzman sayılarında tasarrufların yapılması, öğretmenlerin üzerindeki yükün her geçen yıl artmasına neden oldu. En birincil isteğimiz, insanca bir yaşam beklentisiyle maaşların en azından bu dönem için en az devlette çalışan bir öğretmenin net maaşı ile aynı banda çekilmesidir. Okullar öğretmenleri kadar güçlüdür. Karşılıklı iletişim kanallarının açık tutulması ve güven ortamının tesis edilmesi son derece önemlidir” diye konuştu.