Öğretmenin birikimi  5 dakikada ölçülemez

MUSTAFA KÖMÜŞ

Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) geçen ay yapılan sözleşmeli öğretmenlik atamalarına ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda sözlü sınavda 5 dakikada izlenen birikimin, bu zaman aralığın ölçülmesinin mümkün olmadığı savunuldu. Bu birikimin stajyerlik döneminde izlenilmesi gerektiği ifade edildi. 2016’dan bu yana kadrolu atama yapılmadığını ifade etti.

DİERG raporda sözleşmeli ve kadrolular ile ücretli öğretmenler arasındaki eşitsizliğe de şu şekilde değindi: “Göreve yeni başlayan sözleşmeli öğretmenler yaklaşık 3 bin 295 lira maaşa ek olarak, nöbet ve rehberlikten gelen ek ders ücreti de dahil edilirse haftalık 250 lira kazanırken; ücretli öğretmenler maaş alamadıkları gibi, nöbet tutamadıkları için ek ders ücretini de alamamakta ve haftalık en fazla 416 lira kazanabilmektedir.”

5 yıl ücretli öğretmenlik yaptıktan sonra sözleşmeli olarak yapılan atamalara da değinen DİERG raporunda “Bakanlık, ücretli öğretmenlik yapanlar arasından sözleşmeli öğretmen alımı politikası ile bir kişiyi 5 yıl boyunca ek ders ücreti karşılığı stajyer gibi çalıştırdığı eleştirilerine maruz kalmaktadır. Ücretli öğretmenler branşlarında çalışıyor bile olsalar Bakanlığın ücretli öğretmenlik politikasına dair itirazlar ve endişeler Bakanlık dışındaki eğitimin bileşenleri tarafından sürekli dile getirilmektedir” ifadelerini kullandı.

DİERG Milli Eğitim Bakanlığı’na öğretmen atamalarına ilişkin 6 öneride bulundu. DİERG’in önerileri şöyle:

1 Bakanlık, öğretmen atamalarını her yıl belirli bir tarihte başlatıp sonlandırabilmelidir. Takvime uyulmadığında aday öğretmenlerin kaygı düzeyleri artmaktadır.

2 Sözlü sınavla ortaya çıkarılması amaçlanan, ortaya çıkarıldığı iddia edilen birikimi, adayın ne kadar edindiği ve geliştirebildiği stajyerlik döneminde izlenebilir. Sözlü sınav yerine mülakat tekniği daha olumlu görünmektedir.

3 Bakanlık; koşulların eşitsizliği, keyfilik ve ayrımcılık gibi olumsuz algı oluşturacak durumlara izin vermemeli ve bu risk ortaya çıktığında da geri adım atabilmelidir.

4 Sözlü sınav komisyonu üyeleri yereldeki görevlilerden oluştuğuna göre; adayların tercih ettiği herhangi bir kent merkezinde, hatta ilçe merkezinde ve kamera kaydı eşliğinde sözlü sınav yapılabilir.

5 Bir aday öğretmenin sözlü sınavı sonucunda tercih hakkını elinden alıcı puan verilmesi mesleki yetersizliği, donanımsızlığı ve öğretmenlik yapmasına engel durumları nedeniyle olmalıdır.

6 Atanan 20 bin öğretmenin tamamı sınava mecburi başvuruda bulunmuşsa, toplam tutar 3 milyon 208 bin 380 liradır. Bakanlık ve ÖSYM, isteyen öğretmene sınav başvuru ücretini geri ödeyebilir.