Kenan Evren tarafından ilan edilen ‘Öğretmenler Günü’, Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından protesto edildi. Sendikalar ve çeşitli siyasi partiler öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili....

Kenan Evren tarafından ilan edilen ‘Öğretmenler Günü’, Devrimci 78"liler Federasyonu tarafından protesto edildi. Sendikalar ve çeşitli siyasi partiler öğretmenlerin sorunlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı

Devrimci 78’liler Federasyonu, “Öğretmenler Günü’ dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Sevgili öğretmenim, 1980 askeri faşist diktatörlüğünün lideri Kenan Evren ve şürekâsının 24 Kasım 1981’de öğretmenlere armağan ettiği ‘Öğretmenler Günü’nü benimsemeyi ve her 24 Kasım’da sanki senin gününmüş gibi kutlamayı daha ne kadar sürdüreceksin?” diye sordu.

Açıklamada, “Yitip giden kardeşlik duygularının temelinde bulunan darbe düzeninin ve eğitim sisteminin sizlere bir ‘armağanı’ olan gününüz kutlu olmasın öğretmenim!” denildi. Öğretmenler Günü’nün özünde devrimci öğretmen hareketinin direniş çizgisine doğrudan bir saldırının yattığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi: “12 Eylül 1980 askeri faşist cuntası, eğitim emekçilerine de saldırmış, mücadeleyle oluşturdukları köklü örgütlenmelerini dağıtmış, yöneticilerini ve binlerce üyesini cezaevlerine doldurmuş, eğitim sistemini tümüyle ırkçı, faşist, gerici bir zihniyetle yapılandırmıştır. Emek demokrasi mücadelesinin saflarındaki şanlı tarihiyle, TÖS’ten, TÖB-DER’den, Eğit-Der’den, Eğitim-Sen’e uzanan demokratik eğitim hareketi, bir yönüyle de, faşizmin bu saldırısını ideolojik ve siyasal olarak bertaraf edebilmenin adıdır.”

 

ÖĞRETMENLER YOKSULLUĞA MAHKÛM

Eğitim-Sen, öğretmenlerin sadece yılda bir gün hatırlanmayı değil, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına gerçekçi ve kalıcı çözümler üretilmesini beklediğini belirtti. Eğitim-Sen adına yapılan açıklamada, “Bizlerin insanca bir yaşam talebine karşın hükümet, Türkiye’nin gelecek kuşaklarını yetiştiren eğitim ve bilim emekçilerini yoksulluğa, sefalete ve açlığa mahkum etmeye devam etmektedir” denildi.

Açıklamada, öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününde “yine” taleplerin dikkate alınması için seslerini yükselttikleri belirtilerek, “Türkiye’nin sadece öğretmenleri değil, eğitim ve bilim emekçileri yılda bir gün hatırlanmayı değil, yaşadıkları ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına gerçekçi ve kalıcı çözümler üretilmesini bekliyor” görüşü dile getirildi. Sadece yılın belli dönemlerinde “öğretmenliğin kutsallığından”, “onurlu bir meslek olduğundan” söz edilmesinin artık anlamını yitirdiği savunulan açıklamada şu görüşler kaydedildi: “Bizlerin insanca bir  yaşam talebine karşın hükümet, Türkiye’nin gelecek kuşaklarını yetiştiren eğitim ve bilim emekçilerini yoksulluğa, sefalete ve açlığa mahkûm etmeye devam etmektedir. Tüm toplumsal kesimler gibi, yüz binlerce eğitim ve bilim emekçisi de, art arda gelen zamlar sonrasında ekonomik olarak ciddi bir darboğaza girmiştir. Bugün, bizim için sadece öğretmenlerin değil, kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan, hakları gasp edilen, sürgünlere ve soruşturmalara maruz kalan, güvencesiz istihdam edildiği için eğitime erişemeyen milyonlarca çocuk ve gencimizin ve onların ailelerinin de taleplerini seslendirme ve haklarımıza bir kez daha sahip çıkma günüdür.” Açıklamada, öğretmenlerin taleplerini daha “gür haykırmak” için 29 Kasım’da Ankara’da yapılacak olan “Zamlara, İşsizliğe ve Yoksulluğa Hayır” mitinginde sesini duyuracağı da ifade edildi.

 

‘ÖĞRETMENLİK ONURUYLA OYNANDI’

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında öğretmenlerin en güzel yıllarını ve giderek ömürlerini, geleceğin güvencesi olan çocuklara ve gençlere harcadıklarını ifade ederek, "Cumhuriyetin bekçisi öğretmenlerimiz bu öğretmenler gününü de büyük sorun ve sıkıntılarla, hak arama günü olarak kutluyorlar” dedi.

CHP Lideri Deniz Baykal, AKP Hükümetinin öğretmenlerin varolan sorunlarına yeni sorunlar eklediğini kaydederek yayımladığı mesajda şunları kaydetti: "AKP iktidarı öğretmeni grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı yerine pazarlıklarla oyaladı, öğretmenliğin onuruyla oynadı, ekonomik baskı, partizanlık ve kıyımlarla öğretmenleri asli işlevlerinden uzaklaştırdı. Bu Öğretmenler gününde, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e söz veriyoruz. CHP iktidarında öğretmenliği eski saygınlığına kavuşturacak, öğretmenlerimizin sorunlarını çözecek, hak kaybına ve haksızlığa uğrayanların haklarını iade edeceğiz."