Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı bir araya gelen 13 eğitim sendikası iş bıraktı. Son yılların en büyük grevlerinden biri gerçekleşirken, eğitimciler Türkiye’nin dört bir yanında taleplerini dile getirdi.

Öğretmenler için grev zili çaldı: Öğretmenlerin ortak sesi duyulmalı

Berkay SAĞOL

Eğitim sendikalarının Öğretmenlik Meslek Kanunu’na dair tepkileri devam ediyor. 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı’na 13 öğretmen sendikası birleşti. Eğitim Sen, Eğitim-İş, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen üyeleri iş bıraktı.

İzmir’de eski Sümerbank önünde toplanan öğretmenlere veliler de destek verdi. Öğretmenlere destek olmak için grev kararını savunan ve eyleme gelen N.U. isimli veli, “Öğretmenlik Meslek Kanunu demek öğretmenlerin haklarını yok etmek demek. Ben artık öğretmenlerin de esnek çalışma anlayışına geçirilmek istenildiğini düşünüyorum. Bizim de çocukları düşük ücretli eğitim ve zor geçinen emekçilerinin ders verdiği çocukların velileri olarak eyleme destek vermemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İzmir’de eyleme katılan bir öğretmen de, “Öğretmenleri birbirinden ayıran kategorize eden bu meslek kanununa karşı çıkıyoruz. Öğretmenlik mesleği zaten uzmanlık gerektiren bir meslektir. 3 ay süren bir uzaktan eğitim süreciyle böyle bir uzmanlaşmanın mümkün olmadığını düşünüyoruz. Velilerin okulda uzman ya da başöğretmen arayacağı bir sürece sürüklenmesi kabul edilemez. Bu yasa derhal iptal edilmeli ve tüm eğitim emekçileriyle görüşülerek yeni bir meslek kanunu hazırlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

İzmir’deki eylemde Eğitim Sen İzmir Şubeleri adına ortak açıklamayı okuyan Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” ifadelerini kullandı.

ogretmenler-icin-grev-zili-caldi-ogretmenlerin-ortak-sesi-duyulmali-1083054-1.

BU GREVİ EN TEPEKİLER GÖRMELİ

Uşak’ta da eğitimciler eski belediye binası önünde toplanıp Uşak Kent Meydanı’na yürüdü. Uşak’ta greve katılan bir öğretmen de şunları söyledi: “Öğretmenler ekonomik ve sosyal olarak aynı düzeydeydi. Sonra sözleşmeli, ücretli, stajyer gibi unvanlarla öğretmenler ayrıştırıldı ve piramit oluşturuldu. Piramitin en üstündeki kişiyi bir alttakiyle, onu da bir alttakiyle terbiye etmek için böyle bir sistem oluşturup parçalayıp yok etmek istediler. Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla tam anlamıyla bu piramiti sivriltecekler ve eğitim emekçisini etkisizleştirmek istiyorlar. Türkiye genelinde son yılların en etkili eğitim grevi gerçekleşti. Bu grevi en tepedeki insanların da görüp, ona göre karar vermesi lazım.”

Antalya’da Öğretmenlik Meslek Kanununun iptali için iş bırakan Eğitim Sen ve Eğitim İş üyeleri Antalya Kanza parkında toplanarak Cumhuriyet Meydanına yürüdü. Grevi değerlendiren Eğitim Sen Antalya Şubesi Örgütlenme Sekreteri Çiğdem Altıntaş Peker, “Eğitimin yıllardır çözülmeyen sorunlarına rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu adı altında eğitimin, eğitim emekçilerinin hiçbir sorununa çözüm üretmeyen bir kanunla karşı karşıyayız. Kariyer hiyerarşisini dayatan, öğretmenler odasındaki huzuru bozmaya çalışan bu kanunu istemiyoruz. Tüm uyarılarımıza rağmen revize edilmeyen kanun iptal edilsin. Kariyer hiyerarşisine son verilsin diye okullarımızda iş bıraktık. Alanlarda sesimizi duyuruyoruz. Kariyer Basamakları Sınavı’nı istemiyoruz” dedi.