Öğretmenler işsizlikten korkuyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, düzenlediği basın toplantısında, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 2 bin 424 öğretmeni kapsayan araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. Araştırma, yüzde 95’i kadrolu, yüzde 3’ü ücretli, yüzde 2’si sözleşmeli öğretmenin katıldığı araştırma, eğitim emekçilerinin içinde bulunduğu olumsuz tabloyu gözler önüne serdi. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 70’i, “İşinizi kaybetme korkusu yaşıyor musunuz?” sorusuna, “Evet” yanıtını verirken çok sayıda öğretmen bakanlığın çözüm önerilerini gerçekçi bulmadığını ifade etti.

Eşitsiz istihdam politikası

Öğretmenlerin yüzde 94’ü aynı işi yapmalarına karşın farklı biçimlerde istihdam edilmelerinin mesleğin geleceğini tehdit ettiğini belirtti. Eğitimde farklı istihdam biçimlerinin ücret ve özlük hakları gibi konularda eşitsizliğe yol açtığını düşünen öğretmenler Bakanlığın, “Öğretmenlik Meslek Kanunu” hazırlıklarının mesleğin temel sorunlarına çözüm üreteceğini düşünmediğini bildirdi.

Meslek bağı zayıflıyor

Araştırmada, ekonomik sorunlarla birlikte çalışma yaşamındaki adaletsiz uygulamaların, ihraç ve sürgünlerin öğretmenlerin meslekleriyle bağlarını zayıflattığı da ortaya çıktı. Görüşülen öğretmenlerin bin 376’sı, maaşının yaptığı işin karşılığı olmadığını savundu. Buna göre, ücretli öğretmenlerin yüzde 81’i, kadrolu öğretmenlerin yüzde 56’sı ve sözleşmeli öğretmenlerin yüzde 68’i, aldığı ücretin yetersiz olduğunu belirtti. “Ekonomik koşulları daha iyi bir iş teklifi alırsanız mesleğinizi bırakmayı düşünür müydünüz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 70’i, “Evet” yanıtı verdi. “İşyerinizde kendinizi değerli hissediyor musunuz?” sorusuna “Hayır” diyenlerin oranı da yüzde 59 oldu.

‘Kadrolu olmalılar’

Sendika, eğitime ilişkin taleplerinden bazıları şöyle sıraladı:

  • Öğretmenler günü olarak Dünya Öğretmenler Günü olan 5 Ekim tarihini esas almalı, öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir.
  • Güvencesiz istihdam uygulamalarına son verilmeli, sözleşmeli öğretmenlerin tamamı kadroya geçirilmelidir.
  • Tüm eğitim ve bilim emekçilerinin ek göstergeleri 3600’e çıkarılmalıdır.
  • Türkiye’nin imzacısı olduğu,“Öğretmenlerin Statüsü Tavsiye Kararı” eksiksiz olarak hayata geçirilmelidir.
  • OHAL KHK’leri ile gerçekleştirilen hukuksuz ihraçlar iptal edilmeli, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir.

Dinci vakıflardan rahatsızlar

Eğitim İş’in öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarını araştırmak amacıyla yaptığı çalışma da kamuoyuyla paylaşıldı. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle 23 ilde bin 60 öğretmenle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, öğretmenlerin mesleklerine olan saygının azalmasından şikayetçi olduğunu ortaya koydu. Görüşülen öğretmenlerin yüzde 54,24’ünün, Milli Eğitim Bakanı’nın eğitimin sorunlarını çözebileceğine inanmadığı bildirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, dini vakıf ve derneklerin eğitime müdahalesinden rahatsız olan öğretmenlerin oranı yüzde 70’le ifade edildi.

Ek iş yapmak zorundalar

Araştırmaya göre, öğretmenlerin yüzde 77,83’ü öğretmenliğin saygın meslek olma özelliğini kaybettiğini belirtti. Maddi sıkıntıları nedeniyle motivasyonunun azaldığını söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 65 olurken on öğretmenden dördü daha çok gelir elde edebileceği bir iş bulması halinde öğretmenliği bırakabileceğini dile getirdi. Öğretmenlerin yüzde 42’sinin ikiden fazla kredi kartı kullandığı ancak yüzde 29’unun kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebildiği ortaya çıktı. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 22’si, ek iş yapmak zorunda kaldığını kaydetti.