Öğretmenler Kariyer Sınavı’na tepkili. Eğitim Sen’den Vardal, 1 milyondan fazla öğretmenin tepki gösterdiğini söylerken, Köklü de uzmanlık veya başöğretmenlik gibi unvanların meslekleriyle uyumlu olmadığını vurguladı.

Öğretmenler sınava karşı ayakta
Fotoğraf: AA

Berkay SAĞOL

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin geçen şubat ayında Meclis’te kabul edilmesinin ardından, öğretmenler 81 ilde kariyer sınavına girecek. 19 Kasım’da gerçekleşecek olan yazılı sınavdan sonra, öğretmenler uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi unvanlar alacak. Öğretmenler ise itiraz ederek sınavı kabul etmediklerini söyledi.

Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, yasal olarak tatil yapması ve dinlenmesi gereken 600 bin öğretmenin videolarla ve yüzlerce sayfa PDF’lerle sınava hazırlanmak zorunda kaldığını söyledi. Vardal, “Öğretmen arkadaşlarımızın tatili ‘zehir oldu’ diyebiliriz. Eğitim Sen uzun bir süre öğretmenlik meslek kanununa bağlı olarak kariyer basamakları sınav yönetmeliğine karşı hem sokakta hem de hukuksal alanda süreç yönetip itirazlarına gündeme getirdi. 600 bin öğretmenin sınava hazırlanma sürecinin başlamasıyla bizim anlattıklarımızın daha anlaşılır ve görünür hale geldi. Bu kadar yüksek sayıda öğretmen tatil döneminde ağır çalışma yüküyle karşı karşıya kalınca doğal yoldan gelişen bir tepki süreci oldu. Öğretmenler ayakta etiketine milyonun üzerinde paylaşım yapıldı” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in soru kitapçığı hazırlama ve soruların kolay olacağı gibi söylemleriyle sınav sürecinin yumuşatılmaya çalışıldığını vurgulayan Vardal, “600 bin öğretmen sınava başvurdu 1 milyonun üzerinde öğretmen itiraz ediyor. Bu da Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun fiilen geçerliliğini yitirdiğini gösteriyor. Meslek kanunu fiilen düştü, etkisiz durumda. Fiili olan durumu hukuki duruma dönüştürmek gerekiyor. Bu tepkilerin sınav iptal edilene kadar artarak devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

‘ÖĞRETMENLİK ZATEN UZMANLIKTIR’

Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü ise iş barışını bozacak Öğretmenlik Meslek Kanunu ve sınavla ilgili 18 Ağustos Perşembe günü Ulus Meydanı’nda bir eylem yapacaklarını belirtti. Köklü şunları dile getirdi: “Esas sorun öğretmenlerin alım gücündeki düşme. Öğretmenlerin bu şekilde sınava sokulmasındansa, ücretlerinde yapılacak iyileştirme çok daha anlamlı. Öğretmenlik mesleği zaten uzmanlıktır. Uzmanlık veya başöğretmenlik gibi unvanlar bizim mesleğimizle uyumlu değildir. KPSS başta olmak üzere yapılan sınavlarda bu kadar yolsuzluk göz önündeyken, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ve buna bağlı sınav dahil tüm süreçlerin iptal edilmesini istiyoruz. Her yıl eylül ayında öğretmenlere verilen eğitim öğretim hazırlık ödeneğinin güncellenmesini ve 1’inci derece öğretmen maaşının düzeyine yükseltilmesini istiyoruz. Son talebimiz ise şubat ayında öğretmenlere banka promosyon ödemesi yapıldı ancak gelinen noktada promosyonlar çok yükseldi ve aradaki uçurum arttı. Promosyon sözleşmeleri 3 yıllık sürelerle imzalanıyor ve bankalar kâr ederken bize hiçbir şey yansımıyor.”