Öğretmenlerin çoğu ‘Meslek Kanunu’na karşı
Eğitim Sen’in yapmak istediği yürüyüşe polis izin vermemişti. (Fotoğraf: ANKA)

Kayhan AYHAN

Eğitim Sen'in "Öğretmenlik Meslek Kanunu" hakkında hazırladığı anket çalışması sonucunda öğretmenlerin yüzde 98'inin kanunu desteklemediği görüldü. Eğitim Sen, "Tüm öğretmenlere çağrımız, birlikte mücadele etmek ve bu yasayı yürürlükten kaldırtmaktır. Biliyor ve inanıyoruz, birleşirsek kazanırız!" açıklamasını yaptı.

Öğretmenlerin iradesi yok sayılarak hazırlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında, Eğitim Sen, 2-15 Eylül 2022 tarihleri arasında internet sayfasında bir anket düzenledi. 10 bin 628 kişinin katılım gösterdiği anketin sonuçlarına göre, “Mevcut Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun haklarımız açısından güçlendirici etkisinin olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna 10 bin 214 kişi “Hayır” yanıtı, 363 kişi ise “Evet” yanıtı verdi. Yani öğretmenlerin ezici bir çoğunluğu olan yüzde 96,57’si Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun haklarını güçlendirmediğini belirtti.

DESTEK ÇOK AZ

“Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu mevcut haliyle destekliyor musunuz?” sorusuna ise 10 bin 418 kişi “Hayır”, 163 kişi ise “Evet” yanıtını verdi. Bu sonuçlarla birlikte öğretmenlerin yüzde 98,46’sının desteklemediği bir yasa yürürlükteki varlığını sürdürüyor. Öğretmenlerin ezici bir çoğunluğunun destek vermediği ve haklarını güçlendirmediğini düşündüğü bir yasa kapsamında, kendilerine dayatılan seminere katılmalarının nedeni de ekonomik sorunlar oldu. “Seminere başvuru gerekçeniz ya da gerekçenize en yakın seçenek aşağıdakilerden hangisidir?” sorusuna, öğretmenlerin yüzde 76,22’si “Ekonomik ihtiyaçlarımdan dolayı başvurdum” yanıtı verdi. Öğretmenler için kariyer basamakları düzenlemesini desteklediğimden dolayı başvurdum diyenlerin oranı ise yüzde 1,85’te kaldı.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında getirilen kariyer basamakları sınavına girecek misiniz?” sorusuna da öğretmenlerin yüzde 49,87’si “Evet”, yüzde 50,13’ü “Hayır” yanıtı verdi.

Anket hakkında Eğitim Sen'den yapılan açıklamada, "Sonuç olarak, öğretmenler haklarını güçlendirmeyen ve “desteklemedikleri bir kanun karşısında ekonomik gerekçelerle kanunun kendilerine dayattığı seminer ve sınava girmek mecburiyetinde bırakılmaktadır. Bugüne kadar söylediğimiz gibi ekonomik sorunlarımız 'ölümü gösterip sıtmaya razı etme' politikasının bir parçası olarak bizleri ayrıştıran,hiyerarşik ilişkileri bizlere dayatan ve emeğimizi değersizleştiren bir yasanın uygulanabilmesiiçin araçsallaştırılmaktadır.Hâlbuki bizler, ekonomik sorunlarımıza gerçekçi çözümler üretilmesini istemekte, irademiziyok sayan, ihtiyaç ve taleplerimize yanıt üretemeyen politikaları reddetmekteyiz. Bu nedenle tüm öğretmenlere ve eğitim sendikalarına çağrımız, birlikte mücadele etmek ve bu yasayı yürürlükten kaldırtmaktır. Biliyor ve inanıyoruz, birleşirsek kazanırız!" ifadeleri kullanıldı.